Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Knapp uddamålsförlust mot IBK Lund Elit!
2017-02-27 13:16

Lördagens möte mellan Lund Elit och Malmhaug gällde väldigt mycket, inte minst för hemmalaget Lund, som med en seger definitivt kunde säkra seriesegern inför den avslutande omgången nästkommande helg. Det blev en väldigt tight och bra division 1 match mellan två jämna lag, som verkligen bjöd upp till en härlig fight i Vipeholmshallen! När krutröken väl hade skingrats, kunde Lund jublande samlas på planen som serievinnare, efter att ha besegrat Malmhaug med 4-3. Men återigen gjorde våra härliga tjejer en riktigt fin prestation och utan tvekan kunde sifforna precis lika gärna varit de omvända. Mest rättvisande hade varit ett oavgjort resultat, sett både till spel och målchanser. Och inte kunde man se att det före denna match skiljde hela 21(!) poäng mellan lagen……………..

Period 1 Det är Lund som skapar det första riktigt heta läget i matchen när ett inspel från högerkanten mer eller mindre tar på en hemmaforwards klubba och styr längs golvet mot Johannas högra stolpe. Men Johanna ligger raklång som en slips och avvärjer mycket skickligt med en handparad. Efter 3:58 replikerar Malmhaug för första gången rejält när Emmy drar på ett vinkelskott från höger, men Lilja i Lunds kasse glider ut och avvärjer. Efter 6:08 kommer matchens fetaste möjlighet så här långt, när Korre drar iväg ett stenhårt ”smörpass” från egen försvarszon längs golvet upp till Fridh, som vänder bort sin backbevakning och kommer solo mot Lundakassen. Fridh gör en bra dragning åt vänster, men Lunds skickliga burväktare Karolina Lilja slänger sig och lyckas skickligt avvärja. Efter 8:44 åker Lund på dagens första utvisning när en hemmaspelare får uppsöka utvisningsbåset i 2 minuter för otillåten trängning. Tjejernas PP är inte av allra bästa märke och de skottförsök man ger sig på, fastnar allt som oftast i täck. Tempot i matchen är ganska högt uppdrivet nu och båda lagen går in 100% i närkamperna, men alltid med ett gott syfte. Spelet är väldigt jämnt fördelat och båda lagen jobbar hårt, inte minst defensivt sett. Man är dessutom skickliga och framgångsrika i just det defensiva spelet, vilket gör att ingen av lagen skapar så förtvivlat många heta tillfällen. Efter 12:36 är Lund framme och oroar när ett fint diagonalpass från högerkanten når en hemmaforward strax bredvid Johannas högra stolpe. Men hårt uppvaktad av Jossan drar spelaren bollen rätt långt utanför målet. 14:19 visar klockan när Lollo får ”lomma bort” och vila sig på botbänken i 2 minuter för slag mot en motståndarklubba. Tjejernas boxplay är mycket bra och efter 15:13 får vi uppleva en omdiskuterad situation. Efter en vass bollstöld och bra pass framåt vänder vindsnabba Fridhan bort sin bevakning och befinner sig helt plötsligt helt ren mot Lundakassen. Precis när hon ska ta sig till avslut ett par meter från målet, hakas hon upp av en jagande Lundaback. Domarna visar helt riktigt ut spelaren för förseelsen, men helt otroligt(!) undlåter man att blåsa straff! En klarare målchans får man leta efter…………Fridh är ju helt ”sopren” mot mål och det är en gåta att det inte utdöms straff!!!! Suck och pust…….nåja, det är och förblir domarnas bedömning som gäller. 4 mot 4 spelet och det efterföljande 5 mot 4 spelet för vår del,utmynnar inte i några jättelägen, även om våra skickliga offensiva lirare innehar bollen i stort sett det mesta av tiden i båda spelformerna. 5 mot 4 ser det dock mer lovande ut den här gången och vi får oss till livs någon halvchans som frestar på mot Lundakassen. 0-0 slutar den första perioden. En period som varit helt jämn på alla fronter och som präglats av två skickliga lag där framförallt defensiven varit riktigt vass och suttit i högsätet. Mest minns man dock den uteblivna straffen med knappa 5 minuter kvar att spela. Synd att den inte verkställdes, eftersom Emmy varit stensäker och satt alla straffar vi hittills tilldömts under säsongen.

Period 2 Vi inleder den andra perioden riktigt optimistiskt och efter 3:31 är Bina framme och fyller på giftigt i offensiv box, när hon serverats ett fint pass från Fridh. Tyvärr får hon bara halvträff på sin avslutande backhand från ett läge mitt i slottet, så bollen rinner ut bredvid den högra stolpen. 4:02 har klockan hunnit ticka fram i den andra akten, när Lund tar ledningen i matchen. En bra rörelse vid ett inslag skapar en yta vid Johannas vänstra stolpe, där rutinerade Cecilia Palvén håller sig framme och skarvar in bollen med en direkttouch. Strax därpå, efter 4:30 åker Korre på en tvåminutare för obstruktion. Även detta boxplay är klockrent och återigen skapar Rödgökarna en jättemöjlighet i undertalsspelet! Efter att ha fångat ett rätt enkelt avslut, drar nämligen Johanna iväg ett klockrent utkast med adress Ottern, som gett sig iväg in på Lunds planhalva. Bollen blir perfekt och Otternkommer i ett utmärkt skottläge ifrån höger vinkel mot mål. Skottet halvklaras av Lundakeepern, men bollen går rakt ut till Ottern igen. Men i ett ännu bättre returläge och med målis försatt ur position går tyvärr avslut nummer 2 bredvid kassen. I samma minut, efter 5:50, replikerar så Lund denna farlighet genom att dra en riktig mörsare i ribban och över kassen. Efter 8:13 får vi oss till livs en härlig kontring där Ottern frispelar Simo, som kommer loss från vänsterkanten in mot målet. Men, tyvärr smiter hennes avslut upp mot bortre krysset någon decimeter utanför……………9:18 in på perioden kommer Lund i en rejäl attack efter bollstöld på mittplan. Men det avslutande skottet från vänster i slottet, lågt mot bortre hörnet, räddas mycket vasst av Johanna med en benparad. 10:44 är spelat när en Lundaspelare åker ut på 2 minuter för slag. Den här gången får vi äntligen se ett PP likt de som tjejernas visat upp vid ett flertal gånger i matcherna efter juluppehållet. Nämligen fartfyllt, inspirerat och med många farliga avslut! Efter 11:21 är det dags, då sitter kvitteringsbollen i nät! Bra och rappt passningsspel avslutas med att Ottern till sist drar ett parallellpass rakt över banan från vänster till höger, där Emmy i sin tur direktskjuter in bollen i mål, lågt till höger om Lilja i buren längs golvet. Nu har tjejerna fått upp ångan ordentligt och efter kvitteringsbollen surrar man på rejält framåt, och har under de närmsta 4-5 minuterna Lund i ett litet järngrepp. Efter 12:15 kommer återigen Simo farande, drar sin backbevakning, och avslutar med ett rejält dragskott. Men Lilja i Lundaburen avvärjer med masken. Det farligaste läget skapas efter 15:27, där man redan hadebörjat jubla………..En lång underbar anfallssekvens, med hela Malmhaugs femma involverad djupt inne i Lunds försvarszon, avslutas med ett instick till Fridh, som från när håll stöter bollen mot mål. Men, i Lunds kasse står en av seriens främsta målvakter, om inte den allra främsta, Karolina Lilja, som gör en kalasräddning på skottet! Närmare mål går knappast att komma………………16:21 är spelat när Lunds snabba forwards kommer i en omställning där Johanna får visa sig på styva linan, vilket leder till en härlig parad uppåt vänstra krysset. Unga fröken Davidsson hör definitivt också till seriens främsta burfantomer………….Visarna på matchuret stannar på 17:29 när en rörig situation framför vårt mål mynnar ut i ett frislag för Lund. Alltid farligt med frislag så nära mål……. Dessbättre för vår del fastnar avslutet i täck. Under den sista minuten av perioden är Rödgökarnakraftigt på G igen! För efter 19:46 dimper en förlupen höjdboll som tagit på en Lundaspelare rakt ner alldeles till vänster om Lunds mål, där Fridh är ytterst nära att slå in bollen. Återigen har vi fått se en jämn period mellan lagen, där målchanserna dock är något fler i jämförelse med första perioden. Fortsatt är det en härlig, tuff, men ärlig kamp om varenda kvadratmeter på banan, i alla situationer, och båda lagen visar också upp en skön offensiv inställning att försöka komma framåt vid varje tillfälle som ges. 1-1 efter 40 minuter känns helt rättvist och vi har att se fram emot spännande sista 20……………

Period 3 Första giftiga läget i sista perioden kommer från hemmalagets sida när man kommer i en vass omställning efter 1:32. Men den avslutande hemmaforwarden drar avslutet utanför kassen från en position mitt i slottet. 2:04 är spelat när tjejerna i rött tar ledningen. Emmy slår ett pass bakåt till Bina, som tar ett par kliv framåt högt upp i egen zon och från ett läge runt mittlinjen skickar hon en lång droppboll mot Lundakassen. Bollen smiter in precis intill vänster stolpe bakom en förmodat helt skymd målis. Klar delaktighet i målet har Fridahan, som är framme och vaket skymmer och oroar framför mål. 2-1 ledning och en perfekt inledning på perioden av rött! 3:55 är spelat när Lollo drar på en bra ”backrökare”, men tyvärr är det fri sikt framåt mål, så inga jätteproblem för målis att avvärja………..4:24 kommer Rödgökarna för ovanlighets skull lite fel i försvarspositionerna, så en hemmalirare får lite för fria tyglar centralt framåt på vår planhalva. Lyckligtvis går hennes skott klart utanför målet. Efter 6:45 är Bina på hugget och drar på ett bra backskott som Lilja halvklarar. På den uppstudsande returbollen precis framför mål, är Fridh som vanligt på hugget och är millimeter ifrån att få träff med klubban……7:31 är spelat när Simo ytterst tveksamt åket ut på 2 minuter för slag. Hennes moderata träff på Lundaspelarens klubba är knappt skönjbar och sker dessutom när spelaren ifråga är på väg hemåt mot egen försvarszon från mittlinjen. Ja, det här med utvisningar är ibland en gåta……..???? Det värsta med denna utvisning var att Lund ofint nog för vår del kvitterar till 2-2. Tid 8:28. Snabbt passningsspel från Lunds sida sätter Cecilia Palvén i bra läge med bollen längs med höger sargkant. Hon å sin sida tar ett par snabba kliv inåt i banan, och hänger upp bollen i Johannas närmsta kryss. 9:55 kör Ottern igång ett eget litet solonummer, som mynnar ut i ett farligt, lågt skott från höga slottet, som Lunds burväktare har all möda i världen att klara. Tiden runt den elfte minuten blir riktigt mörk ur Malmhaugs synvinkel……………….Då gör nämligen Lund två snabba mål, som sätter dem rejält i förarsätet……Båda målen signeras skickligt av Ella Hammer. Vid första tillfället kommer Lund i en snabb kontraattack, där just Ella Hammer får bollen i fart, centralt i vår försvarszon. Hon drar sig skickligt åt vänster och väntar ut Johannas rörelse, innan hon lättar upp bollen i nättaket. Tid 10:42. Efter detta 3-2 mål väljer Bats & Valle att ta timeout. Tyvärr får denna ingen direkt effekt…….. För strax därefter dyker Ella Hammer återigen upp vaket ”som gubben i lådan” och styr in ett långpass vid Johannas högra stolpe.4-2. Tid 11:09. Men, vi som följer våra härliga hjältinnor i rött vet att de ALDRIG ger upp, så än finns det hopp…… 13:07 är spelat när det yppar sig en bra möjlighet till förnyad närkontakt. Detta när en hemmalirare får uppsöka utvisningsbåset i 2 minuter för fasthållning. Efterföljande powerplay är mycket bra och Rödgökarna trycker påursinnigt och skapar ett antal riktigt högkaratiga möjligheter! Som närmast är det när Dimma drar på ett stenhårt dragskott från ett läge mitt i slottet, som målis halvklarar. Returen är Fridh först på, men olyckligtvis stöter hon bollen precis över det tillspillogivna målet………….Attans också! Men, tjejerna fortsatte oförtrutet jakten på målkontakt. Under de knappa sista 2 minuterna plockar Bats&Valle ut Johanna och chansar framåt i 6 mot 5 spel. Efter 19:13 ger det utdelning! Efter envetet passande i Lunds zon får Emmy fritt skottläge och drar på ett lågt skott längs golvet från högerposition. Fridh håller sig framme och styr in bollen i nät. Tyvärr har vi nu bara 47 sekunder på oss för en kvittering. Men skam den som ger sig…………Tekningen efter reduceringsmålet vinns av Rödgökarna och tjejerna tar sig åter in i anfallszon. Ut med Johanna och full fart framåt……….. Tyvärr mynnar det hela inte ut i mer än ett absolut sista skottförsök från Emmy, som täcks ut av Lunds heroiska försvar. Slutsignalen går och Lund Elit står som vinnare md 4-3. Rena TV-pucksscenerna utspelas i Vipeholmshallen bland lyckliga hemmalirare. Man har säkrat seriesegern och slipper en nervös avslutande omgång på bortaplan med krav om att besegra oberäkneliga och svårspelade Stanstad. Vi lyfter såklart på hatten och gratulerar Lund Elit till en välförtjänt seriesegeroch lyckönskar dem i det framtida kvalet! På kort tid har man visat klassen och besegrat båda sina värsta huvudkonkurrenter i form avLandskrona och Röke. Dessutom på bortaplan i båda fallen. Så givetvis är det rätt lag som ståtar överst till sist. Återigen gör våra härliga tjejer en riktigt fin prestation idag! En av många på senare tid. Idag räcket det dock inte till poäng. Men, matchen i sig kunde likaväl tippat över och slutat med Malmhaugseger. Ett absolut rättvisande resultat hade utan tvekan varit delad pott. Vi har fått se en riktigt spännande match mellan två bra lag med skickliga spelare på alla positioner från målvakt till sista utespelare. För damernas del återstår det nu två matcher att spela. Först och främst den uppskjutna bortamatchen onsdagen den 1 mars klockan 20:00 i Helsingborg Arena mot just Helsingborg. Därefter väntar Rökepå hemmaplan söndagen den 5 mars klockan 15:00 i Kulladals Sporthall. Två ytterst tuffa, men inspirerande matcher, där vi hoppas att tjejerna fortsätter rida på den fina trend som nu rått under en lång tid. För då finns det gott hopp om ytterligare poängkap innan vi summerar säsongen 2016-2017. Varmt välkomna att stötta våra välspelande tjejer. Det är de mer än väl värda!

Dagens gökar Återigen vill jag verkligen framhålla LAGET MALMHAUG idag. Ingen faller ur ramen, utan alla spelare är med och bidrar till 100%! Precis som det sett ut under flertalet matcher efter juluppehållet. Jag blir extra varm i hjärtat idag av Jossans härliga offensiva läggning. Det är framåt som gäller oavsett hinder…..så gött attse! Vidare vill jag framhålla en spelare som Lollo. Så cool och rätt placerad i alla lägen…….. Den tjejen har tagit hästkliv framåt efter sin återkomst inför den här säsongen! Ett extra plus också till härligt aktiv coachning från Bats & Valles sida idag. Det märktes verkligen att dessa herrar också önskade att få ut allt ur laget när svårspelade Lund Elit väntade. Den inspirerande coachningen vill vi såklart även se i de två avslutande matcherna!