Delad pott i Skånemästerskapen mot Landskrona
2016-09-16 21:38
En av många tuffa sargdueller, här Bina och Jossan! Foto: Arne Karlsson

När sensommarens fantastiska väder fortfarande pågick utanför, var vi ett antal inbitna fans som tog oss inomhus i Kulladals sporthall i den ljumma torsdagskvällen, för att bevittna gruppspelsmötet i pågående Skånemästerskapen mellan våra röda hjältinnor i Malmhaug  motgästande Landskrona. En match mellan två lag, som jag är ganska säker på har siktet högt inställt i år.

Period 1 Malmhaug inledde onekligen matchen bäst, precis som man i princip även gjort mot allt motstånd tidigare under säsongen. Redan efter 50 sekunders spel fick vi oss till livs en liten smart frislagsvariant, där Korre avslutade vasst, men bollen smet precis utanför. Bara sekunderna senare virvlar Ottern fram på känt manér och frestar på med ett skott uppåt vänster kryss, men Landskronas målvakt får handen på bollen i sista stund. I femte minuten är det återigen ytterst nära när Bina serverar ett fint pass till Kicki, som i sin tur avslutar precis utanför krysset. Nu hade vi onekligen samlat ihop till ett ledningsmål……..I samma minut är så Landskrona framme i sin första farlighet, när man sågar sig genom vårt mittförsvar, men Carro i buren är på sin vakt och avvärjer. Nu har även Landskrona vaknat till liv och efter dryga 7 minuter så spelar man en forward fri framför vår kasse, efter fint kombinationsspel, men dessbättre smiter själva avslutet bredvid stolpen. 8:06 in på perioden åker Simo ut för slag. Vårt efterföljande boxplay är helt okey. Visserligen gör Landskrona mål efter 9:55, men målet blir helt riktigt bortdömt för hög klubba. Nu böljar spelet lite mera fram och tillbaka, men utan att lagen lyckas skapa några större farligheter. Nästa högkaratiga möjlighet för ”Red devils” signeras av DD, när hon bryter in från höger framför motståndarnas mål och skjuter ett vinkelskott, som glider in under målvakten, men utan att lyckas passera mållinjen. 13:40 är spelade när Korre drar på ett tungt backskott, men det tar tyvärr klockrent lågt i målis vänstra stolpe. 17:52 visar klockan, när vi ånyoåker på en utvisning. Denna gång är det Bina som får sätta sig på botbänken för otillåten trängning. Bara ynka 11 sekunder senare spräcker gästerna målnollan genom ett rutinerat par, med mångårig erfarenhet från spel på högre nivåer. Felicia Wäfors drar ett hårt parallellpass genom vårt försvar, där Hanna Johansson håller sig vaketframme vid Carros högra stolpe och petar in bollen. En olycka kommer sällan ensam………0-2 kommer upp på tavlan, när vi lite enkelt går bort oss i försvaret. Samma spelare ligger bakom detta mål för bortalaget, men denna gång i omvänd ordning. Pass från Hanna Johansson och avslut från Felicia Wäfors. Tid 18:35. Perioden avslutas med att en Landskronait åker på en tvåminutare efter 19:57 för upprepade slag. Summeringen av denna första period är att Malmhaug började klart vassast, utan att för den skull ha den fart och fläkt i liret, som spelarna skämt bort oss så med under försäsongens matcher. Undan för undan kom så Landskrona mer in i det hela. Men sett till spel och målchanser kändes dock inte 0-2 som riktigt rättvisande så här långt. Men, det är som alltid, det gäller att sätta dit bollsulingen och det hade bevisligen Landskrona gjort bättre än hemmatjejerna efter första tredjedelen av matchen.

Period 2 Andra perioden inleddes som sagt med powerplay för vår del. Efter bra fart i passningsspelet drar så Bina in reduceringen till 1-2 efter enbart 42 sekunders spel genom ett dragskott lågt i målis vänstra hörn, assisterad av Emmy. Nu blir det ett helt annat go i ”Red devils” och de närmaste 7-8 minuterna valsar man runt rejält i Landskronas zon. Bl a drog Denice en retur i stolpen efter ett tungt backskott från Lollo efter 1:57 och sedan hade man redan noterat mål när Hassel efter dryga 3 minuters spel serverer ett inspel snett inåt bakåt till Simo, som från bara någon meters håll mitt framför buren rakar bollen över. En chans som en bollvirtuos som Simo i normala fall gör mål på om man så väcker henne mitt i natten! Men det var som förgjort, vi fick inte dit kvitteringsbollen! Efter 15:35 kommer så en olycklig sekvens i perioden, när tyvärr Carro drar ett utkast rakt på en motståndarklubba bara ett par meter från vårt mål. Helt plötsligt står så två vitklädda spelare helt solo och rent fria gör de inget misstag. 1-3 på tavlan och uppförsbacken är lite brantare igen. Men det är bara att gilla läget och ge sig upp på hästryggen igen…..Vi avslutar i alla fall perioden med ytterligare ett par fina möjligheter. Efter 18:17 kommer Tiljander fram i ett bra läge snett från vänster, men hennes skott smiter strax utanför bortre stolpen. I samma minut, efter 18:57 kombinerar Hanna Carlsson och Kicki sig fint igenom, där den sistnämnda avslutar, men bortakeepern lyckas med nöd och näppe få fatt i bollen bakom sig liggande på rygg. Andra perioden slutar alltså 1-1. Ett resultat nog Landskrona kände sig rätt tillfreds med………Vi visar upp en helt annan inställning och både uppspel och det offensiva spelet i anfallszon är mycket snabbare nu. Stundtals dominerar vi denna period rätt kraftfullt. Vi släpper bollen enklare och rör oss bättre och skapar en hel del farligheter framåt. Givetvis finns alltid oron att Landskronas duktiga första line ska ställa till det i någon omställning. Men i det stora hela går andra perioden klart till Malmhaug.

Period 3 Ajajaj…….vi inleder tyvärr perioden med en riktig bjudning. Ett för löst sidledspass leder till bollstöld och fritt fram mot vårt mål. Hastigt och mindre lustigt har vi nu 1-4 att brottas med efter blott 15 sekunder spel. Men det kändes ändå på något vis hoppfullt, eftersom två av Landskronas mål ju varit rena bjudningar från vår sida och att det trots allt återstod i princip en hel period att vända på steken. Efter 1:43 kommer Landskrona i en vass omställning och ett skott mot bortre stolpen styrs i utsidan av densamma. Hu då…..1-5 där hade bara varit för mycket av det ”onda”………Efter ytterligare några minuter har vi åter fått upp farten igen och nu är matchbilden densamma som från period 2. Det är nämligen Malmhaug för nästan hela slanten. 4:05 drar Simo bollen över i kanonläge framför mål, fint assisterad av Ottern. 5:16 har tickat iväg när reduceringen till 2-4 ligger i nät. Ditförpassad av Nicko, på ett fint och avvägt dragskott från backposition med bra med trafik framför motståndarkassen. Assisten står Kicki vaket för. Knappa 9 minuter är spelade när vi får ett gyllene läge att verkligen krypa närmare, när Landskrona åker på 2 minuters utvisning för slag. Vårt PP är riktigt rappt och bra. Vi skapar två verkligt fina lägen, men inget av dem resulterar tyvärr i nätrassel. 12:34 har gått när Emmy kommer i en soloraid och bryter farligt in framför motståndarkassen, men avslutet räddas mycket fint av bortakeepern. 14:40 var man beredd att jubla när Emmy drar på ett skott från mitt i slottet, men bolluslingen ”räddas” av Emily, som tagit plats framför målet. Den ”kamraten” var på väg in i maskorna! Pressen fortsatte från ”di röes” sida och blev intensivare ju längre perioden framskred. Men inga mål blev ytterligare gjorda, när Bats & Valle fann för gott att ta timeout efter 17:14. Direkt efter denna tog sig Carro ut i båset så fort läge uppstod och så spelade vi med 6 utespelare istället. Två av våra spelare parkerade sig vid respektive stolpe runt bortakassen och resten spelade runt likt ett powerplay, för att försöka hitta optimala avslutslägen. Så efter 18:08 small det till uppåt Landskronamålets högra kryss, när Hassel lossade sin tuffa bössa. 3-4 var ett faktum. Närmaste passning i sidled stod Bina för och nu var det rejäl poängvittring! Direkt efter tekning suger vi fast bollen igen i Landskronas zon och iscensätter kvitteringsjakten i spel 6 mot 5. Det vitskrudade bortalaget sjunker längre och längre ner i målvaktens knä. 19:04 pekar visarna på när vi äntligen får anledning att jubla rejält! Efter skott mot målet, uppstår en rörig situation, där Emily vaket är sist på bollen och petar den elegant i nät via en väl avvägd volleytouch. Detta efter flera småreturer hit och dit. Den sista knappa minuten händer sedan inget mera av intresse, utan matchen slutar 4-4.

Vi fick oss till livs en match mellan två lag, som jag tror kommer att låta tala mera om sig i år. I Landskrona saknade jag två tunga namn i form av Linnea Jönsson och hemvändande nyförvärvet Nina Mohlin. Av vilken anledning vet jag dock inte? Själva hade vi också ett par tunga pjäser borta. Bl a nyförvärvet Caroline Dimberg, som oturligt blevknäskadad på träningen i veckan. ”Dimman” har hittills imponerat rejält på försäsongen. Vi hoppas såklart både för hennes egen del och även lagets, att skadan inte är av allvarligare art, utan att hon snart är i matchdugligt skick igen.

Totalt sett får vi trots allt vara nöjda med oavgjort. Inte minst med tanke på att vi låg under med 1-4 så sent som i inledningen av tredje perioden och fortfarande med 2-4 när mindre än 3 minuter återstod av matchen. Men, ser man till hela matchbilden med bollinnehav, skottstatistik (26-17) och antal målchanser så var det här vårt partaj! Skönt att se att vi aldrig viker ner oss och att vi inte hänger läpp, trots att vi bjuder på ett par av målen. Extra plus till Bats & Valle för smart coachning på sluttampen och såklart också starkt av tjejerna att svara upp och trycka in 2 baljor till sist! Härnäst väntar den avslutande gruppmatchen i Skånemästerskapen redan nu på lördag den 17 september, då vi möter div 2 klubben Göinge på bortagolv i Broby kl 13:00. Förutsättningarna inför den matchen är följande: Vinner tjejerna med minst 7 mål är man klara gruppvinnare. Vinner man med 6 mål, hamnar man på samma målskillnad som Landskrona och då räknas i första hand flest antal mål gjorda. Vinner man med färre än 6 mål är man grupptvåa. Både gruppettan och grupptvåan går emellertid vidare till slutspel. Väl mött i Broby!