Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Försäsongsturneringar som lovar gott!
2016-09-05 18:02

Vårt kära damlag har varit i farten nu under två helger i rad med härliga framgångar! En semifinalförlust i HessleholmInvitational förra helgen och så kronan på verket när man tog hem Höllviken Pre-season Challenge nu i helgen som gick.Dagen innan Hessleholm Invitational spelade man dessutom sin första träningsmatch för säsongen, när man passade på att besegra Höllviken på hemmaplan med 13-0. Men, vi tar välturneringarna i kronologisk ordning.

HESSLEHOLM INVITATIONAL, 26-28/8

Vi kom till turneringen med ett litet brandskattat lag, enbart 11st utespelare. Såklart inte optimalt med alla återbud vi hade fått av diverse orsaker, inte minst med tanke på att vi lämnat massor av kreativitet och normalt målskytte kvar på hemmaplan. Men, det var bara att gilla läget!

Åstorp/Kvidinge – Malmhaug 10-1 (gruppspel)

Första gruppspelsmatchen spelades på fredagen kl 20:00 i en stekhet hall i centrala Hässleholm. Kanske inte vår likör precis med sena fredagsmatcher, men det var ju såklart samma förutsättningar för båda lagen……... Vi började matchen lovande under första halvan av första perioden och spelade riktigt fyndigt och hade även någon halvchans till nätkänning. Tyvärr var det allsvenska Å/K som satte dit första baljan och de lyckades också utöka till 2-0 innan paus. När sedan 3-0 kom redan i inledningen av andra perioden, så började våra kära rödgökar se lite slitna ut. Resten av matchen blev en lång vägs slit där Åstorp/Kvidinge ganska enkelt rann ifrån till en storseger. Ingen optimal start precis, även om motståndet var bästa tänkbara.

Malmhaug-Alvesta 2-1 (gruppspel)

Inkvartering i en fin scoutstuga i utkanten av Hässleholm innebar ingen sovmorgon på lördagen precis. Nej, det var upp med tuppen för match nr 2 i gruppen kl 08:00 mot Alvesta. Här tog vi tag i taktpinnen direkt och fick igång ett betydligt bättre spel än dagen innan. Sammantaget blev det till slut en knapp uddamålsvinst, men en både spel-och chansmässigt helt rättvis sådan. I själva verket var vi egentligen närmare både 3-1 och 4-1 än Alvesta var en kvittering.

Lerum-Malmhaug 4-5 (gruppspel)

Inför den avslutande matchen i gruppen mot Lerum var förutsättningarna att vi i princip var klara för semifinal vid minst ett oavgjort resultat. Lerum var ett av topplagen i föregående års Göteborgstvåa (årets Göteborgsettan) och därigenom en respektingivande motståndare. Även i denna match började vi bäst, men trots en del målchanser hade vi förtvivlat svårt att sätta pricken över i. Så resultatet var fortfarande 0-0 efter första perioden. Vi var så långt klara för semifinal, om än med en skör tråd……. I andra perioden fortsatte vi att ha merparten av spelet och bollinnehavet, men fortsatt förtvivlat svårt att omsätta spelet i något nätrassel, så det var fortfarande mållöst inför de avslutande 20 minuterna. Men, så i tredje perioden rasslade det till ordentligt istället med målskyttet från båda lagens håll! Spelet jämnades ut och det var t om så att Lerum framåt mitten av perioden såg fräschast ut. Med endast 3:54 minuter kvar att spela så hängde västgötskorna in sitt fjärde mål i vår kasse och det stoddärmed 4-2 på tavlan. Snacka om uppförsbacke! Men då bet ”Red Devils” tillbaka och det med besked! När slutsignalen gick hade man inte bara reducerat och kvitterat, utan även hunnit med att sätta dit en vinstboll. Snacka om scenförändring! 5-4 segern innebar semifinalspel på söndagen och detta t om med ett måls marginal. Gött, gött!

Malmhaug-Hovshaga 2-5 (semifinal)

Allsvenska Hovshaga stod för motståndet i vår semifinal. Första perioden i denna match blev helt klart vår allra bästa i turneringen. Vi förde spelet och kom i många fina attacker, men tyvärr fortsatte vår trend med svårigheter att trycka dit bolluslingen bakom motståndarmålvakten. I andra perioden höjde så Hovshaga tempot direkt och tog också över spelet. Men, vi stod fortsatt bra upp och spelade ett ganska hyfsat försvarsspel, vilket gjorde att vi höll Hovshaga stången under hela perioden. Det var således 0-0 fortfarande inför sista 20. Det var inte utan att man önskade att vi i alla fall hade varit några fler spelare på plats, för då är jag helt övertygad att vi skulle ha orkat stå upp bättre…….Inför slutperioden kändes det som att första målet skulle bli vägledande för resten av matchen. Tyvärr, men ganska logiskt, var det Hovshaga som tog ledningen i matchen. Men våra stolta damer ger sig som sagt inte i första taget! Ett slitet, men hårt fightande Malmhaug stod upp och hade 2-3 när det fortfarande bara återstod 5-6 minuter av matchen. Ett olyckligt felpass på mittplan från vår sida gav då Hovshagas bästa spelare fritt fram på vår planhalva och helt ren stänkte hon in förödande 2-4. Det avslutande målet föll sedan i tom kasse i slutsekunderna när vi chansade på att plocka ut målvakten för en slutforcering.

Sammantaget en bra och nyttig turnering med mycket spel för alla spelare. Jag tycker man utan tvekan kan ge tjejerna med beröm godkänt med tanke på alla våra återbud. Semifinal känns som en nästintill maxinsats i en turnering med bra motstånd och fullskaliga matcher 3x20 minuter med rullande tid.

HÖLLVIKEN PRE-SEASON, 2-4/9

Till denna turnering kunde vi till skillnad från föregående i Hässleholm mönstra nästan fullt manskap. Den enda spelare som helt saknades denna helg var Bina, annars var vi igång och ”luftade” hela vår trupp på något vis. Och som vi gjorde det! Matcherna spelades för övrigt i 2x20 minuter med rullande tid.

Malmhaug-Hvidovre 6-3 (gruppspel)

Gruppspelet inleddes med danskt motstånd i form av Hvidovre. Alltid kul att möta nya bekantskaper. Vi inledde med ett markant spelövertag, men det dröjde ett tag innan vi fick hål på motståndarna från andra sidan Sundet. Efter lite avslutande ”Kalle Anka” spel från vår sida under andra halvan av första halvlek, så lyckades danskorna komma ifatt och så var det 2-2 efter första perioden. Hmm, inte riktigt rättvist precis……..Avslutande 20 minuterna inleddes med ännu en kalldusch när Hvidovre dunkade in ledningsmålet till 3-2 efter bara någon minuts spel. Men, detta var sista gången danskorna fick vara i ledningen i denna match…….Ett småkokt rött gäng tände nämligen till rejält och när domaren blåste för eld upphör, så hade tjejerna vänt på steken till betryggande 6-3. En bra inledning på turneringen.

Tygelsjö-Malmhaug 1-5 (gruppspel)

Matchen inleddes på ett lysande sätt från vår sida! Här var detkombinationer, rörelse och spelglädje över hela linjen från tjejernas sida. Tygelsjö fick finna sig i att bli mer eller mindre överkörda direkt från start och målen trillade också in på löpande band. Det är mycket länge sedan damlaget spelade så snabb och effektiv innebandy. Redan i paus hade vi en betryggande ledning.

Andra halvan slog vi av på takten och sparade lite på krutet inför den avslutande gruppfinalen mot svårspelade Stanstad.

Malmhaug-Stanstad 4-4 (gruppspel)

Förutsättningarna inför matchen mot Stanstad var att vi var klara gruppsegrare vid minst oavgjort och skulle då få en förmodat ”enklare” motståndare i vår kvartsfinal på söndagen.

Även i matchen mot Stanstad började vi klart bäst och hade ett stort spelövertag direkt från start. Det var fyndigt och snabbt spel med våra hypersnabba forwards inblandade i mycket positivt framåt. Vi tog också ledningen och höll den med ett par måls marginal i paus. Som vanligt var dock Stanstad aldrig ofarliga i sina omställningar med sina skickliga individualister som man förfogar över framåt.

När klockan tickade ner mot sista 10 minuterna hade vi en stabil 4-2 ledning. Men Stanstad är sega och går aldrig att räkna bort………Ytterligare en reducering föll och nu var vi bara uddamålet före. Det kändes dock helt stabilt och vi hade väl bara för avsikt att spela av matchen. Men, vi drabbades lite lättvindigt av en utvisning av Herr domare med bara dryga 30 sekunder kvar av matchen. Några futtiga sekunder in på detta boxplay tog ett inspel från vårt vänstra försvarshörn på en Malmhaugsklubba och styrde in i egen kasse. Snacka om att ha marginalerna emot sig! Totalt sett räckte ju 4-4 till grupp-vinst, så slutet gott allting gott. Men, både spel –ochchansmässigt var vi det klart bättre laget i denna match. Sanningen är dock inte förändrad på något vis i den ädla innebandyn: det är fortfarande målen som räknas!

Höllviken-Malmhaug 8-1 (kvartsfinal)

Ett väl taggat Malmhaug tog tag i sin kvartsfinal på ett mycket förtroendeingivande sätt. Man ”målade” per omgående och sedan rann det på i en strid ström. Utan Höllvikenmålvaktensstorspel, klart bäst i sitt lag, hade det utan tvekan blivit tvåsiffrigt och mer därtill. En imponerande och fokuserad kvartsfinal från tjejerna såhär på söndagsmorgonen. I slutet av matchen syntes det dock att man redan hade semifinalen i sina tankar. Nu vankades det bättre lag framöver…….

Malmhaug-Helsingborg 7-2 (semifinal)

Tjejerna inledde semifinalen på ett magnifikt vis! Redan efter dryga fem minuter spelade hade man tryckt in 3 baljor och spelat skjortan av tjejerna från Sundets Pärla! Helsingborg fann då för gott att ta timeout. Ett rätt väntat beslut med tanke på Malmhaugs virvlande inledning. Resten av perioden fortsatte vi att dominera spelmässigt mer eller mindre och utökade också vår pausledning till 4-0.

Efter paus fick Helsingborg precis den inledning man önskade, när vi lite sömndruckna efter vilan, stod lite på hälarna och tittade på inledningsvis. En snabb reducering till 4-1 följdes upp av ytterligare ett mål några minuter senare. 4-2 och ännu en gång besannades det faktum att det kan gå oerhört fort med målskytte i innebandy. Så småningom fick vi dock rätsida på styrkorna igen och sista halvan av avslutningsperioden var vi återigen klart bäst, när vi tryckte dit ytterligare 3 mål på Helsingborg.  Bl a utnyttjade vi mycket glädjande ett par powerplay på ett effektivt sätt. 7-2 var ett fintstyrkebesked mot förra årets serietvåa och nu väntade final mot IBK Lund.

IBK Lund-Malmhaug 2-4 (final)

Återigen var det våra tjejer som satte prägel på matchengenom att ta tag i spelet per omgående. Det var dock lite mer försiktigt spel och inte så virvelvindssnabbt som i kvarts –ochsemifinal. Men, så var det också IBK Lund som stod för motståndet. En av årets seriefavoriter och tillika nedflyttade från forna division 1, där man hållit till och spelat sedan ”doffeln brann!” Två snygga och vakna mål av tjejerna under de inledande 7-8 minuterna blev resultatet av vår fina matchstart, vilket gav laget fint andrum inför fortsättningen. Lund saknade heller inte möjligheter och deras vassa kontringsspel när vi tappade någon spelare i hemlöpen, ställde till det för oss vid ett par tillfällen. Dock utan att vi åkte på något baklängesmål. Vi kändes hela tiden snäppet lite, lite bättre än Lundensiskorna i den här matchen. När vi under de avslutande 10 minuterna lyckades pricka in 4-1 i en flygande kontring, kändes det ganska stabilt. På sluttampen åkte vi på en utvisning och Lund passade då också på att plocka ut sin målvakt för att spela 6 mot 4. Här lyckades vi hålla målet rent i ca 1 minut, innan Lund fick utdelning och reducerade till 4-2. Men, med bara ynka 2 minuter kvar av matchen höll vi målet rent från vidare påhälsning och finalsegern var ett faktum! HÄRLIGT!

Tjejerna har VERKLIGEN genomfört turneringen på bästa möjliga vis. Vi har verkligen uppträtt som ett LAG tillsammans. När kapten Korre lyfte bucklan efter finalsegern var det en ytterst välförtjänt slutseger i turneringen. Vi har genomgående varit bästa lag i samtliga våra spelade matcher. Förutom slutsegern så var det extra kul att Sofia Bengtsson blev utsedd till turneringens bästa back och Hanna Hassel till turneringens bästa forward. Stort grattis även till det! Den här helgen har Bats & Valle haft många alternativ med i princip hela truppen tillgänglig. Vilket naturligtvis har varit en oerhörd skillnad i jämförelse med turneringen i Hässleholm. Utan tvekan har vi spänt musklerna och visat att vi vill vara med och ”leka” på allvar i år när vi har mött några av de absolut tilltänkta topplagen inför årets seriespel. Vi har tveklöst en betydligt bättre trupp i år i jämförelse med fjoråret. Om vi summerar finner vi följande tjejer, som ALLA är ytterst kompetenta divsion 1 spelare:

ÅTERVÄNDARNA: Denice Darcy, Emmy Nilsson, Louisa Persson, Rebecca Tiljander, Madeleine Nimby, Helene Hagjon. NYFÖRVÄRVEN: Caroline Dimberg (Finn), Erika Lavenius (Målvakt, Malmö FBC U), Hanna Carlsson (Kalmarsund), Josefin Karlsson (Sävsjö), Kicki Lerstorp(Gårdarike). SLUTAT: Johanna Davidsson och Alicia Lindmark. Vi har skapat fina förutsättningar för ett framgångsrikt år. Sedan återstår det att se hur det verkligen går. Hårt arbete under träningsveckorna och under varje byte i alla matcher plus en 100%  ödmjuk inställning i alla lägen, är adelsmärken som måste till för att nå framgång. Lätt att prata om, svårare att genomföra.

Innan serien drar igång den 27/9 på bortagolv mot MunkaLjungby, har vi DM-matcher som i rask följd ska klaras av i form av Åkarp och Landskrona på hemmaplan och Göinge på bortaplan. Matchen mot Åkarp spelas redan nu på tisdag den 6/9 kl 20:00 i Kulladals Sporthall. Varmt välkomna och se hjältinnorna i rött i nya virvlande svängar. Det vill du bara inte missa, eller hur?