Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Blytunga poäng efter härlig derbyseger!
2017-01-27 16:27

På torsdagskvällen var det dags för tekning i säsongens andra derbymatch mot Malmö FBC. Höstens möte slöt med en suddenseger för de Magenta i Kulladals Sporthall, så det var med revanschlusta som Rödgökarna gled in på banan för en oviss kamp I Kirsebergs Idrottshall. Malmö FBC kom med storfin form i bagaget, vilket man inte minst bekräftade i förra omgången när man tillfogade Lund Elit deras första förlust i serien. Malmhaug å sin sida kom från en lite pinsam insats senast, när man endast lyckades med att plocka en pinne på bortaplan mot årets särklassiga jumbolag Finn, som i och med detta tog sina första skälvande poäng i serien. Utan tvekan hade alltså våra kära tjejer, för dagen iklädda det svarta bortastället, mycket att bevisa.

Period 1 Matchen inleddes i flygande fläng och det syntes att bägge lagen hade för avsikt att satsa offensivt från start. Redan efter 39 sekunders spel kom Ottern farande längs vänsterkanten och serverade ett fint crosspass över till Simo, som avslutade med ett bra skott från ett hyfsat läge. Men bollen smet strax utanför buren. Matchuret hade bara orkat ticka fram till 1:23 när Malmö FBC satte 1-0 bakom Carro i holken. Här fick den avslutande hemmaforwarden stå alldeles för ensam helt oattackerad bara ett par meter framför vårt mål. Helt enkelt en lite väl enkel bjudning från vår sida……….Men repliken från tjejerna lät inte vänta på sig. För efter 2:04 ligger kvitteringsbollen till 1-1 i nätmaskorna. Tilly drar upp ett anfall på vänsterkanten, ser Hanna C komma farande i mitten och hittar också in perfekt med sitt pass i centrum. Där gör Hanna C inget misstag, utan dunkar skoningslöst in bollen i mål, trots hård uppvaktning av en hemmaback. Starkt gjort! Men säg den lycka som varar………För endast 28 sekunder senare tar återigen de Magenta ledningen när ett skott utifrån styrs vidare in i nät via en volleytouch på bollen. Ett riktigt snyggt mål, som ställer Carrohelt. 2:45 in på matchen får vi ett lite längre avbrott, när en hemmaspelare råkar ut för en huvudskada. Tyvärr såg jag inte vad som hände i situationen. Men det tar en god stund innan spelaren med hjälp av ledare, klart groggy, leds av planen med en förmodad hjärnskakning. Alltid obehagligt med skador, speciellt när det är uppåt huvudet. Vi önskar såklart alla den stackars tjejen god bättring! Efterhand så börjar nu Malmhaug få lite bättre grepp om spelet och anfallen blir lite längre och mer strukturerade. Men hela tiden finns FBC där som ett allvarligt hot med sina långa uppspel mot forwards när vi tappar boll i anfallszon.Efter 9:20 har Simo en giftig möjlighet när hon bryter in från högerkanten och avlossar ett bra lågt skott. Målvakten halvklarar, men tyvärr får framstormande Dimma ingen riktig träff på returen. 12:22 är det Emmy och DD, som är framme och oroar. Här är det Emmy som avlossar bössan och DD som tar hand om returen. Men tyvärr inget mål denna gång heller. Efter 14:55 kommer FBC farande i en farlig omställning och en hemmaforward kommer loss solo mot vårt mål. Rutinerade Carro glider ut och gör en strålande räddning. Returen går ut till vänster om målet där nästa FBC:are får en fin möjlighet på returen. Men då får vi se dagens räddning när Carro slajdar längs golvet à la Pekka Lindmark på 90-talet och gör en fenomenal benparad! Bara sekunderna senare är det kvitterat till 2-2 i Kirsebergs Idrottshall. För efter 15:06 skjuter DD ett perfekt vinkelskott från en position mitt på FBC:s planhalva intill vänster sargkant. Bollen sitter stenhårt, lågt intill målis bortre vänstra stolpe. Assisten står Emmy för. I samband med målet åker en hemmaspelare på 2+10 minuter för osportsligt uppträdande. Tjejernas powerplay är riktigt bra och både Bina och Dimma har varsitt giftigt avslut, som så när resulterat. 2-2 slutar alltså första perioden, som varit intensiv och högintressant med mycket kamp och närsituationer, som det så ofta är i just derbymatcher. Och så ska det vara! Här står ju mycket prestige på spel och ingen vill ju vika ner sig. Allteftersom perioden lidit har vi också fått se ett allt bättre Malmhaug. Det ser lovande ut och jag tycker att vi med gott fog kan konstatera att det är oavgjort med fördel till Rödgökarna inför fortsättningen.

Period 2 Andra perioden inleds olyckligt från tjejernas sida. För efter endast 25 sekunders spel tar Malmö FBC ledningen med 3-2. Ett minst sagt tursamt mål……….Ett långt uppspel in mot vårt mål ska avstyras av Bina. Men av någon anledning studsar bollen till på den gode Binas klubba och går olycksaligt rakt i gapet på en hemmaforward, som helt fri tackar och tar emot och sätter den i nät bakom Carro. Där och dåkunde man riktigt känna med Bina i det läget………..Men är det någon som kan skaka sådant av sig, så är det vår rutinerade backkämpe från ”Trellehulla”. 3:42 in på andra perioden åkte en hemmalirare ut 2 minuter för obstruktion mot Emmy. 10 sekunder senare skickade Dimma in kvitteringsbollen till 3-3, lågt intill målvaktens närmast vänstra stolpe. Detta efter bra och snabbt passningsspel direkt i detta PP. Sista assisten stod Ottern vaket för. 5:11 får Fridh uppsöka botbänken 2 minuter för hårt spel. Efterföljande boxplay är riktigt bra och följsamt från rödgökarnas sida och FBC skapar inte några farligheter. Istället är det Malmhaug, som genom Simo, efter en härlig bollstöld skapar en riktigt fin möjlighet. Simo rycker sig efter en soloraid igenom helt fri mot mål, men hennes avslut räddas vaket av målisen. Efter 7:50 är det dags för nästa utvisning. Den här gången drabbar den Malmö FBC, som får en spelare utvisad på 2 minuter för slag. Återigen skapar tjejerna en del matnyttigt i poweplay, men den här gången uteblir själva målen. 11:48 är spelat när det återigen flöjtas för mål av det för övrigt utmärkta domarparet. För fjärde gången i rad tar de Magenta hemmalirarna ledningen i matchen. Målet är en stark prestation, där Petra Havlikovabryter sig hårt uppvaktad in framför vårt mål från vänsterkanten och sätter dit bollen. Nästa farlighet från Malmhaugs sida är designat av Fridh & Enmmy, där den förstnämnda serverar Emmy ett fint pass, som hon i sin tur drar med ett direktskott mot mål från en position i slottet. Men bollen smiter tyvärr precis bredvid vänster stolpe. 17:53 är Tilly framme och får en fin möjlighet från ett bra läge ett par meter från mål, fint framspelad av Kicki. Men hennes avslut går en bit över ribban. 19:13 är det DD:s tur att vara framme och surra med bollen vid klubban i närheten av motståndarmålet. Hennes avslut at tyvärr på ett försvarsben och går bredvid kassen. Periodens sista, men ack så giftiga möjlighet, står hemmalaget för. Efter en tekning på mittplan med endast sekunder kvar, slarvar tjejerna betänkligt och mer eller mindre ”glömmer” en spelare framför mål, som också efter vaket passningsspel får bollen. Här gör Carro dock en jättefin aktion, när hon ”tokkasar” rakt ut mot den mer eller mindre förskräckta forwarden, som då bara får till en fösning rakt i magen på Carro. Det hade kunnat sluta betydligt värre……..Vi har fått se en andra period där jag tycker att vi tappat lite i initiativet och istället är det hemmalaget som funnit lite bättre passningsspel. Dock blev spelet succesivt bättre från tjejernas sida undan för undan ju längre perioden gick. Det känns utan tvekan riktigt spännande och ovisst var denna match ska ta vägen till sist………

Period 3 Period 3 startades upp på bästa vis av Rödgökarna. Redan efter 52 sekunder kom man i en mycket farlig attack där Simo sköt ett dragskott från sin favoritposition något till vänster i slottet. Men tyvärr strök hennes avslut precis över ribban. Det kändes direkt att Malmhaug var fast inställda på att ge allt för att försöka vända på steken……Flera anfall avlöser nu varandra de kommande minuterna från samtliga formationer. 7:07 in på avslutande akten är det Fridh som är ytterst nära att kvittera, men hennes backhandavslut vid höger stolpe räddas på något vis av målvakten. Strax därefter, efter 7:25 åker Malmö FBC på en ny utvisning på 2 minuter. Den här gången för protest mot domslut. Tjejernas powerplay är bra och kreativt med flera bra initiativ. Till sist utmynnar en snabb passningssekvens fån höger backposition, ner bakom mål och till sist från Ottern upp till Bina i vänster backposition i att Bina drar på en riktig ”rackarrökare” upp i bortre krysset! Tid 9:01.4-4 på tavlan och nu är Rödgökarna på hugget rejält! I0:27 drar DD iväg ett långpass fram mot en fint löpande Fridh, som så när hade friställt henne på FBC:s planhalva, men bolluslingen tar lite försmädligt i ryggen på Fridh och så rinner den möjligheten ut i sanden. Efter 10:40 tar Malmö FBC timeout. Nog ett rätt bra val, då det kändes som att Malmhaug nu alltmera började koppla grepp om matchen. Efter 12:35 får så beskåda matchens snyggaste mål. För första gången i matchen tar tjejerna hand om greppet, när man skickar in 4-5 i nätmaskorna. Bollen går som på ett snöre från Bina till Korre, som spelar den direkt upp på vänsterkanten till DD, som också mer eller mindre slår en direkt crossboll över till Fridh. Hon i sin tur tar in bollen i hooken, tar ett par snabba kliv framåt och hänger upp bollen stenhårt i det bortre högra krysset bakom en chanslös målvakt. Ett skolboksexempel på en blixtsnabb och effektiv attack. Mmmm……..riktigt innebandygodis! De följande minuterna chansar såklart de Magenta lite mera framåt och vi blir av naturliga skäl lite mera avvaktande för att försvara ledningen. Efter 16:33 får så Malmö FBC ett gyllene tillfälle att kvittera när Simo åker ut på 2 minuter för slag. Men även i detta boxplay har vi bra kontroll, även om en chansboll in framför vårt mål höll på att ställa till det. I röran framför mål, får vi så äntligen undan bollen till sist. Läget i sig kostade också Carro ett rejält rapp över fingrarna. Detta utan åtgärd från domarna, vilket kändes lite märkligt. Dryga minuten in på vårt boxplay bryter Emmy vaket ett pass och ger sig iväg diagonalt över banan in i anfallszon till vänster, där hon till sist krokas rejält av en jagande hemmalirare. En solklar utvisning som också renderar 2 minuter på botbänken för syndaren. Både i det resterande spelet 4 mot 4 och när vi återigen blir fulltaliga efter 18:33 och spelar 5 mot 4, håller vi i stort sett bollen inom laget och spelar av återstoden av matchen på ett smart vis.

Så blev det då till sist en skön revansch i Malmöderbyt. Tjejerna vinner en knapp, men fullt rättvist seger, även om  Malmö FBC gav oss fullt upp att stå i under större delar av matchen. Skottstatistiken vann vi, idag med 19-11. Faktum är att vi gjort detta i alla matcher utom en under året! Denna statistik säger ju långt ifrån allt, men brukar vara en rätt bra måttstock på hur spelfördelningen har varit. Idag jobbade vi verkligen bra tillsammans som ett lag, vilket var oceaner ifrån förra veckans bleka framträdande mot Finn. Dessutom utnyttjade vi också äntligen vårt powerplay och gjorde 2 mål i denna spelform. Att just ett effektivt powerplay betyder oerhört mycket fick vi ett slående bevis för just i denna match. Men tjejerna kan bara suga på segerkaramellen en kort stund, för redan imorgon den 28 januari är det matchdags igen. Då gästar FC Helsingborg oss klockan 15:30 i Kulladals Sporthall. Ett tufft lag, som precis som vi själva haft svårt med att leva upp till förra årets tabellplacering. Det är dock inget man ska låta sig luras av. Det kommer med största säkerhet att bli minst en lika tuff match som dagens derby mot FBC. Så det blir till att koppla på maximalt fokus igen om det ska bli förnyade poäng på lördag. Nu kör vi på tjejer, ”Hot legs and cool heads”! Väl mött då och stötta våra härliga tjejer. Det är de väl värda!

Dagens rödgökar LAGET MALMHAUG + ledartrojkan. Ja, alla är värda beröm idag. Tjejerna för att man kom tillbaka från förra veckans debacle mot Finn på ett storstilat vis. Det kanske inte var den bästa spelmässiga match vi presterat i år, men sättet vi kämpade oss tillbaka på var klart imponerande. Dessutom tycker jag att dagens match visar på att vi har ett homogent lag med 3 bra fungerande femmor. I tidigare matcher har vissa femmor fungerat bättre än andra. Men jag tror inte jag sett att laget överlag presterat så här pass jämnt tillsammans tidigare. En starkt bidragande orsak till detta, är utan tvekan hur Bats & Valle, såklart också inklusive Ralf, matchade och coachade laget på ett mycket aktivare vis än tidigare. Det är så det ska se ut, boys & girls!