Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Ännu en i raden av "snygga" förluster ....
2016-12-16 18:42

Det var torsdagkväll i december i fina Kungsgårdshallen i Ängelhomoch det var dags för sista matchen innan ett välbehövligt juluppehåll. Skulle det äntligen lossna för vårt kära damlag, som trots att man oftast spelat minst lika bra som motståndarna, om inte bättre, fått så förtvivlat lite ut av det rent poängmässigt? Ja, det var egentligen den stora frågan. Rödgökarna ställdes mot ett ungt, äregirigt Engelholm, som undan för undan spelat upp sig och som i senaste omgången tog en finfin skalp när man besegrade Stanstad. Utan tvekan hade vi en oviss och spännande match att se fram emot.

Period 1 Vi får se en ganska jämn inledning på matchen, där lagen känner på varandra lite. Vår första riktiga farlighet kommer efter 3:36, då en härlig omställning mynnar ut i att Ottern avslutningsvis serverar bollen till Hassel, som drar iväg ett direktskott strax över ribban från fint läge i höga slottet. Dryga minuten senare är det dock dags för nätrassel. Kicki spelar fram Özil i vänsterposition, som med ryggen mot mål direktvänder och skjuter in 0-1 med ett dragskott under Engelholms målvakt. En bra och välbehövlig öppning av matchen från rötts sida…….Tid 4:48. Endast en dryg minut senare är det snubblande nära 0-2, då Emmy drar iväg i en soloraid som mynnar ut i att hon i exakt rätt ögonblick släpper bollen vidare diagonalt till Tilly, som tyvärr missar bollen vid ett tillspillogivet mål precis bredvid målis vänstra stolpe. Hu då……Nu vaknar också Engelholm till lite mera och skapar också bättre och längre anfall. Efter 7:12 kommer man i bra läge, men det avslutande skottet från en hemmaforward smiter strax utanför Erikas högra stolpe. 9:55 visar klockan när Engelholm har kvitterat till 1-1. En långboll från egen planhalva slinker lite snöpligt in bakom Erika med god hjälp av en forward, som är framme och skymmer och irriterar i närheten av Malmhaugs kasse. Efter detta mål öppnar matchen upp sig lite mera och resten av perioden är en rätt jämn tillställning, där två tempostarka lag hela tiden försöker överflygla motståndaren med snabbt anfallsspel. Efter 17:12 slarvar rött betänkligt i försvaret och serverar via ett rent ”indianpass” ett friläge till en Engelholmsforward. Men, Erika glider ut perfekt, gör sig stor och ”äter” mer eller mindre upp skytten. En härlig parad! Det vitklädda hemmalaget skulle emellertid få sista repliken under den första perioden…… För efter 18:44 ligger 2-1 bollen bakom Erika. Ditförpassad efter ett rappt och hårt vinkelskott lågt i bortre hörnet ifrån höger vinkel långt ut mot sargkanten. Den absolut sista farligheten signeras av Hanna C, när hon drar iväg ett riktigt kanonskott uppåt målis högra kryss från långt håll, som hemmalagets burväktaremed all möda i världen lyckas få några fingrar på i allra sista sekund. Vi har fått se en jämn första period med mycket fart i, där lagen har bytt anfall och farligheter rätt jämnt fördelat mellan varandra.

Period 2 Malmhaug öppnar den andra akten frejdigt, när Emmy redan efter 10 sekunders spel kommer i bra läge centralt och drar iväg ett farligt lågt skott, som Engelholms utmärkta burväktare dock läggervantarna på. 1:10 är spelade när vi får ett lite längre spelavbrott då en hemmaspelare åker på en knäskada, då hon oturligt vrider sig helt oantastad. Alltid obehagligt och oroande just med knäskador och vi håller såklart alla tummarna att det inte är av någon allvarligare art. Men det är tyvärr såklart färdigspelat för henne den här dagen. Malmhaug har nu ett betydligt högre tempo i sina aktioner och under den andra minuten biter man sig fast i anfallszon, där både Hanna C och Özilskapar lägen för mål. Engelholm har många kvicka spelare och sticker då och då upp i riktigt giftiga kontrastötar. En sådan får vi oss till livs efter 3:19, där man frestar på med ett vasst avslut precis framför Erika, som är på hugget och gör en riktigt bra parad. 5:07 får vi se en härlig aktion av Ottern i anfallszon, när hon lurar upp sin back på läktaren och blixtsnabbt avlossar ett skott från vänster vinkel, som smiter endast några centimeter utanför bortre stolpen. I sjätte minuten är det ytterst intensivt, när först firma Emmy/Fridh är framme och surrar rejält runt hemmakassen, varpå Engelholm ställer om i en blixtsnabb kontraattack, där tvingas Erika göra en fantomräddning på ett närskott. Det känns verkligen som det är läge för flera mål nu. Frågan är bara i vilken kasse….?7:55 är spelade när vi får svaret. Då utökar de vitskrudade hemmalirarana, tyvärr för vår del, till 3-1. Ett vinkelskott från höger ficka smiter in i mål under Erika mitt ibland lite spelares ben framför kassen. Surt – men sant. 10:25 är spelat när Hanna C på ett mycket typiskt vis för hennes del, snyggt bryter in framför Engelhomskassen. Men målis fäller ut ett långt ben och stoppar attacken i sista sekund.12:40 in på perioden tar Bats & valle timeout. Man går ner på två femmor för att försöka höja tempot ytterligare. Ingen skugga ska falla på de tjejer som får sitta, de har tveklöst bidragit precis lika mycket som övriga så här långt i matchen. Mycket riktigt får vi oss till livs ytterligare en tempohöjning från Malmhaugs sida och resten av perioden handlar det mer eller mindre om spel på motståndarens planhalva. 13:16 in på perioden skickar Nicko en rackarrökare från sin backposition mot mål, men hemmalagets sista utpost fortsätter att storspela i holken och gör en fin räddning och styr bollen över målet. 14:54 kontrar Engelholm vasst och avslutar ett flygande anfall med ett skott i stolpen. 15:20 får vi se en olycklig krock mellan Emmy och en hemmalirare, vilket får till följd att Engelholmstjejen får lämna planen lite groggy. Usch då, ännu en skada……Sista 5 minuterna är det bara Malmhaug för hela pengen………15:48 skickar Lollo ett backskott i ribban efter fint tillbakaspel av Emmy. Detta efter en lång anfallssekvens med massor av finlir runt hemmakassen. 17:41 är inte Hanna C sämre, när hon drar ännu en rökare i ribban (!), återigen efter fint anfallsspel med många inblandade spelare i rörelse. Men bollen vill bara inte in! Ett ytterligare bevis för detta får vi efter 19:11 när Emmy laddar stora bössan mot mål, men bollen tar på Fridhan (!) framför Engelholms mål, på väg in i nätmaskorna. Ska man skratta eller gråta…..? Underläge 1-3 efter två perioder känns tufft, men tjejerna är ju som sagt luttrade från motgångar tidigare under säsongen. Och en sak är säker – man viker i alla fall aldrig ner sig!

Period 3 Rödgökarna får en riktigt motig start på den avslutande akten. Lillfi tappar tyvärr klubban en bit in på vår planhalva i en duell med många av våra spelare på väg framåt, vilket ger fritt fram för en Engelholmare som vaket uppfattar situationen. Fri mot Erika är denna hemmaforward skoningslös och hänger in 4-1 otagbart lågt i Erikas högra hörn. 3:21 virvlar så Bina framåt på vänsterkanten och avslutar vasst strax utanför bortre stolpen. Bara sekunderna senare passar Hanna C snyggt fram till en fristående Hanna Hassel, men hennes direktavslut med backhand smiter precis utanför den övergivna delen av målet. Puh……det vill sig inte bara! 4:43 åker Bina ut på 2 minuter för hårt spel. Vårt boxplay är också helt okey fram till 5:46. Då slår blixten ner igen……Ett skott från vänster vinkel slinker in på insidan av Erika intillhögra stolpen och så har vi hastigt och mindre lustigt hela 5-1 på tavlan i Engelholms favör. En brant uppförsbacke, men i innebandy kan saker och ting förändras kvickt…….6:52 utmynnar ett fartfyllt anfall ut i att Hassel krämar på en riktig projektil mot mål, som målvakten får mitt på masken, utan att hinna reagera. Räddning som räddning……8:46 är det Engelholms tur att åka på en utvisning, när en hemmaspelare får uppsöka botbänken 2 minuter för otillåten trängning. Vårt PP är inte så tokigt, med ett par bra avslut som inte är så dumma. Men på sluttampen av övertalsspelet håller vi på att ställa till det rejält när vi släpper Engelholm till en farlig motattack efter bollstöld. Men Erika är vaken i buren och gör en finfin parad på avslutet. Bara sekunderna efter utvisningen kommer så äntligen en reducering från rödgökarnas sida! Detta är egentligen en följd av en smart åtgärd från Bats&Valle, där man under senare delen av utvisningen plockar ut Erika och spelar 6 mot 4. Efter ett långskott från Emmy är Fridh framme i röran framför mål och får till sist tryckt in bollen i nät. Ingen lätt uppgift med tanke på att Engelholm står där med hela laget parkerat nära framför mål i en defensiv köttmur. Klockan har nu hunnit ticka fram till 10:52. Bara sekunderna senare blåses spelet av, när vi får se matchens tredje allvarligare skada. Den här gången är det Ottern som stukar sin fot rejält och är därmed borta från resterande del av matchen. 11:34 in på perioden är det dags för ytterligare reducering. Den här gången är det Lillfi, som drar bollen med sig förbi ett par Engelholmare centralt i banan inne i anfallszon och skjuter ett lågt skott som smiter in under målvakten. 3-5 och nu är tjejerna på gång rejält! Assisten står Fridh vaket för. 12:52 är det snubblande nära igen………Fridh snurrar runt bakom Engelholms mål och fintar fram och tillbaka på känt manér. Till slut har hon hängt av sig sin bevakning och skickar in en boll snett inåt bakåt framför mål. Där kommer Emmy farande i full karriär, men missar bollen med minsta möjliga karriär. Jakten på fortsatt reducering fortsätter med oförminskad takt. 15:05 visar klockan när det är riktig närkontakt igen. Under en avvaktande utvisning håller Hassel i bollen på ett utmärkt vis och från en position bakom motståndarens bur, tar hon steget inåt mot mål och serverar Tilly ett perfekt pass. Hon i sin tur suger in bollen i hooken och skickar in bollen perfekt intill målis högra stolpe. 5-4 på resultattavlan och nu känns det som en helt öppen historia hur det här ska sluta…….Engelholm tar i samband med målet timeout. Ett fullt förståeligt beslut…Malmhaug trummar på och gör allt för att nå en kvittering. Från ca 18:30 plockar man så också ut Erika och spelar 6 mot 5. I ärlighetens namn har vi tyvärr ingen superchans till kvittering, utan istället bjuder vi via lite taffligt passningsspel och förvisso också alltmer chansartat spel framåt, Engelholm på ett par öppna chanser att utöka sin ledning i vår övergivna kasse. Men även dessa går om intet. Slutsignalen ljuder och vi har återigen en trist förlust med oss hem. Det var en hel del tomma och trötta blickar som mötte en efter matchen. Inte så konstigt med den motiga höst vi haft med uteblivna poäng.

Vi har numera avverakt 12 matcher i serien. Jag hade avslutningsvis tänkt ge mig på att göra en liten statistisk sammanfattning så här långt. Även om statistik långt ifrån ger sanningen i sig, så kan det ändå vara intressant att ta del av följande. Laget har totalt förlorat 7 matcher, varav 1 i sudden. Av de övriga 6 förlusterna har 3 förlortas med 2 mål och 3 med 1 mål. Vi har vunnit skottstatistiken i 10 matcher, 1 har slutat oavgjord och endast 1 har förlorats. I flertalet av matcherna där vi vunnit skottstatistiken, har detta gjorts tämligen överlägset. Vi har haft 18 renodlade powerplaytillfällen och då endast tillverkat 1 mål(!). Vi har också tilldelats ytterligare 2 powerplay, som varit ”på gång”. Men på den ena gjorde vi mål på straff i samband med en utvisning, så då verkställdes inte denna. Dessutom gjorde vi ju mål idag vid en avvaktande utvisning, så denna verkställdes ju inte heller. Vi har genomfört 20 boxplay och släppt in 9 mål i dessa. Med dessa ord passar jag på att önska ALLA spelare och ledare i och runt damlaget en riktigt god jul och gott nytt år. Finns det någon som helst rättvisa kvar i innebandyvärlden, så kommer tomten snart med en säck fylld med allehanda välbehövliga ingredienser för en positiv inledning på 2017! Sköt om er så hörs vi på det nya året igen! PS: Tack morfar Arne med fru för ”gofikan” igår! Päron/pistage rulltårtan är helt klart en klar utmanare till bananvarianten………

Dagens rödgök Emmy Nilsson. Vi fick se ett enormt slit både offensivt och defensivt från den gode Emmy igår. Hon var en smart regissör bakom många av våra farliga attacker framåt, men glömde för den skull aldrig det defensiva, utan jobbade oförtrutet hemåt för lagets bästa matchen igenom. Efter matchen var då en sak helt säker – det fanns intemera att plocka ur Emmys kropp!