Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Bragden i Bråhög!
2016-11-19 23:39

Fredagsmatch i Bråhögshallen mot topplaget Stanstad var sannerligen en svår nöt att försöka knäcka för Malmhaugs härliga damer. Stanstadsspelstil med vassa omställningar, vilket de är överlägset bäst på i serien, är en spelstil som inte passar Malmhaug så värst bra. Men, efter den minst sagt ”sura” förlusten senast mot Landskrona, var det ett mycket poängtörstande och taggat lag i rött som skred till verket.

Period 1 Redan efter 1:08 var Stanstad framme och oroade rejält, när man i en flygande omställning sköt ett vinkelskott i utsidan av Erikas vänstra stolpe. I själva verket var Erika väldigt bra placerad i situationen, så hade bollen gått på insidan av stolen, så hade hon varit på plats. Stanstad började onekligen matchen bäst, för efter 2:14 fick vi se en farlig styrning framför vårt mål på ett inspel från högerkanten. Bollen gick dock upp i en båge och singlade förbi strax utanför Erikas högra stolpe. Malmhaug låg inte heller på latsidan så här i inledningen av matchen. 2:47 var spelade när Dimberg drog ett kanonskott i insidan av målvaktens bortre högra stolpe och ut ifrån svag höger vinkel. Efter 5:43 åkte en hemmaspelare ut för slag och därmed yppade sig ett gyllene läge att ta ledningen i matchen. Efterföljande PP var väl sisådär……..Vi kom tyvärr till alldeles för få avslut. Mycket tack vare lite för långsamt passningsspel och för den delen också bra boxplay av Stanstad. 8:11 visade klockan när vi fick ett kanonläge att ta ledningen. Nicko drog på ett lurigt, lågt backskott som keepern lämnade retur på rakt ut i banan. Där dök Tilly upp och från ett fritt läge 3-4 meter från mål, sköt hon tyvärr bollen strax ovanför ribban. I samma minut är Malmhaug på gång igen, när en flygande kontring mynnar ut i att DD får ett bra läge från vänsterkanten. Men hennes avslut avstyrs på ett bra sätt av målvakten. Efter denna vassa möjlighet för Malmhaug hinner det bara gå 17 sekunder ytterligare innan vi får oss till livs dagens första mål. 8:58 är spelade när Anna Nilsson ger hemmalaget ledningen efter en typisk Stanstadkontring, där man inte slösar på ”onödiga” passningar på vägen fram mot målet. Snabbt och effektivt sårar man damerna i röttefter att målskytten kommit helt solo med Erika. Klockan visar 11:17 när Malmhaugklacken får anledning att jubla. Den här gången är det Simo som är i farten. Med sin egen sköna stil snurrar hon först bort sin backbevakning längs med Stanstads vänsterkant djupt ner i deras zon. Därefter tar hon närmsta vägen in parallellt med förlängda mållinjen, drar målvakten och lägger enkelt in 1-1 i maskorna. Så skönt! Bara sekunderna senare, efter 11:41 spelat, är hela 3(!) Malmhugspelare på gång i en kontring mot en stackars ensam hemmaback. Men istället för ett ordentligt avslut, blir det ett pass för mycket och så rinner denna jättemöjlighet ut i sanden……..12:34 är DD på tårna och avslutar en lång fin anfallssekvens med ett vasst skott från höga slottet, men en skymd målis lyckas flaxa till och rädda skottet. Denna räddning blir faktiskt upptakten till Stanstads 2-1 mål. Återigen visar hemmalaget upp stor skicklighet i sitt omställningsspel. Ett öppnande diagonalpass, följt av ett vidarespel framåt in i vår zon, friställer vassa Anna Lindell, som avslutningsvis drar Erika och smeker in ledningsmålet. Tid 12:47. I 17:e minuten är så Stanstad rejält nere i brygga när rödgökarna frestar på målet med ett flertal avslut från diverse positioner. Men hemmalagets keeper lyckas med stor möda freda sitt mål tillsammans med uppoffrande utespelare, som täcker och ligger i, när Emmy, DD, Fridhanmed flera pumpar på. 17:44 är Stanstad framme och nosar på mål igen, när ett instick framför mål styrs mot kassen. Erika är dock på hugget och gör en riktig kalasräddning! Periodens sista farlighet signeras också laget i blått, när en forward avslutar ett fint anfall efter 19:42 med ett direktskott från svag vinkel utanför högra stolpen. Vi har fått se en första period med böljande spel, där jag tycker att Stanstad tar den rakare vägen mot mål och det har därmed känts lite farligare när de kommit i sina patenterade omställningar. Men tjejerna i rött har ingalunda gjort någon dålig första tredjedel av matchen. Tvärtom har man skapat en hel drös med farliga lägen, vilket inte minst skottstatistiken visar. 12-7 i Malmhaugs favör. Vi har att se fram emot en fortsatt jämn och oviss kamp.

Period 2 Andra periodens första heta tillfälle skapas av Malmhaug. 1:24 är spelade när ett snyggt och rappt anfall avslutas med att Hasse hittar in till Simo med ett inspel från högerkanten. Den gode Simo avslutar med ett direktskott från mitt i slottet, men bollen smiter precis utanför höger stolpe. 4:02 in på perioden är det dags för nästa mål. Återigen är det Stanstad som iscensätter en snabb kontring när man erövrar bollen efter en tilltrasslad situation runt mittlinjen intill höger sargkant. Ett snabbt direktpass upp till ständigt ”tjuvkontrande” Anna Lindell, gör att hon kommer helt solo mot mål. Väl i den positionen är hon klinisk i sitt avslut och så har vi 3-1 på resultattavlan. Spelet är ganska snarlikt den första periodens, där Malmhaug försöka bygga upp spelet lite mera passningsorienterat från grunden via backarna och framåt, medan Stanstad försvarar sig lite lägre och hugger till när tillfälle ges och satsar på sitt vassa kontringsspel. 7:18 avslutas ett bra anfall med att Emmy frestar på med ett farligt dragskott mot Stanstadkassen, men hemmalagets målis gör en snygg ”TV-räddning”. 8:28 visar klockan när Stanstad skapar en jättechans i ett 2 mot 1 läge, men som tur är för rödgökarna missar den avslutande forwarden mottagningen av passet och därmed försvinner den möjligheten. 10:38 är gångna när det ringer till igen bakom Erika. I princip är det en direkt repris av föregående mål. Har ni hört namnet Anna Lindell innan? Just det, det är hemmalagets kontringsexpert nummer 1, som slår till igen! 4-1 i baken och det börjar se lite besvärligt ut för våra tjejer i rött. 12:43 in på perioden skapar Malmhaug en högkaratig kvitteringschans. Bollen går som på ett snöre mellan Emmy, Elin och DD, där den sistnämnde får ett kalasläge någon meter från mål. Men direktskottet från hennes klubba klaras av hemmalagets burväktare. 14:11 får en Stanstadspelare uppsöka botbänken 2 minuter för otillåten trängning. Återigen är väl efterföljande PP inte 100%. Farligaste möjligheten är ett skott från Emmy, som så när Bina får klubban på precis bredvid målvaktens högra stolpe. Men bollen smiter tyvärr precis förbi Binas klubblad. Andra halvan av den andra perioden är betydligt bättre från Malmhaugs sida och det känns som en reducering närmare sig mer och mer. 17:00 har klockan tickat fram när Ottern skyfflar en backhand precis utanför vänstra stolpen på bra pass från Jossan. Periodens sista större farlighet tillhör också Malmhaug efter 19:39. Jossan ger sig iväg på en härlig offensiv raid från sin backposition i egen zon. Hon tar sig hela vägen fram till höga slottet i anfallszon via dribblande mellan Stanstadspelaresom får agera ”slalompinnar”. Väl där får Jossan iväg ett riktigt bra avslutande dragskott, men tyvärr smiter bollen precis över kassen. Där gick vi miste om ett riktigt snyggt innebandymål……4-1 är alltså ställningen till ett effektivt Stanstad, som onekligen fått bra utdelning på sitt omställningsspel, vilket sårat rödgökarna rejält. Återigen har vi själva gjort en hyfsad period. Kruxet är att vi måste sätta P för motståndarnas kontringar! Dessutom måste vi se till att vara effektivare när vi kommer i lägen. Återigen vinner vi skottstatistiken i perioden, den här gången med 13-8. Känslan är ändå på något vis att kan vi bara se till att få ett snabbt reduceringsmål i avslutningsperioden, så kan det här bli match på allvar igen.

Period 3 Malmhaug kommer ut till denna den tredje perioden som ett helt nytt lag! Man tar tag i dirigentpinnen direkt efter första tekning och skapar ett rejält tryck i hemmalagets zon. Efter endast 1:42 sitter så reduceringsmålet till 4-2 i Stanstadkassen. Den här gången är det Bina som slår till. Hon får ett backpass från Nico in centralt i banan, gör en helomvändning och skjuter kontrollerat in bollen lågt intill målvaktens vänstra stolpe. Precis den start som våra stolta damer behövde! Anfallen avlöser nu varandra och tjejerna eldar verkligen på framåt i anfallszon. Man har höjt passningsfrekvensen betydligt och rörelsen från spelare utan boll är också betydligt bättre nu. 3:11 är spelat när Ottern bryter in från vänsterkanten framför mål, men hennes avslutande backhand tippas över i sista stund av hemmakeepern. 5:10 får vi oss till livs nästa jättechans när Bina trycker iväg ett bra lågt backskott några meter från mål, men ett Stanstadben räddar målet från påhälsning strax framför målet. 6:01 har gått när nästa reduceringsboll ligger på plats i hemmakassen. Ottern bryter en boll runt mittlinjen och serverar Hasse ett friläge, när hon sprintat sig loss mellan Stanstads backar. Hasses avslut går in under målvakten på något vis och så är det dags att klicka fram 4-3 på resultattavlan. Nu är det bara Malmhaug för hela slanten och det är i princip spel mot ett mål! Anfallen avlöser varandra och Stanstad tvingas allt längre och längre ner mot sin målvakt. 6:54 kommer Simo farande, drar ett par hemmaspelare och avslutar med ett härligt dragskott, men precis utanför vänster stolpe……10:25 har vi kommit in i perioden när det är kvitterat i Bråhögshallen. Lollo petar ett frislag kort till Emmy, som tar in bollen i hooken och skickar iväg ett rejält skott stolpe in till vänster om målvakten. Men devisen om att man är som mest sårbar när man gjort mål skulle ännu en gång besannas………För i en av sina sällsynta besök på Malmhaugsplanhalva skaffar sig Stanstad ett frislag en bra bit ut i banan. Även här blir det en kort petning med efterföljande skott, som smiter in i målbakom en helt skymd Erika, lågt intill hennes vänstra stolpe. Ett minst sagt snopet mål att få emot sig i det här läget av matchen, mitt i tjejernas megatryck mot Stanstadkassen! 5-4, tid 11:00. Men det här är Malmhaugs partaj numera, inget snack om saken. Bara 28 sekunder efter Stanstads ledningsmål är man beredd att notera en kvittering. Det är Simo som är i farten igen, men i ett fint läge strax till höger om hemmamålet går hennes backhandavslut strax utanför mål, mycket beroende på hård uppvaktning av en hemmaback. 13:31 är det nära mål igen. Ett härligt anfall med många direktpass ger Emmy ett fint läge, men hennes skott räddas mycket snyggt av målvakten. Knappa minuten senare sitter kvitteringsbollen äntligen där och vilket mål sen! DD skickar ett bra pass framåt i banan längs högerkanten, som Ottern tar emot, vänder inåt i banan och från svag högervinkel skickar hon iväg en riktig ”rackarrökare” rakt upp i bortre krysset bakom en chanslös målvakt. Kvällens snyggaste mål! 14:20 visar uret och det finns gott om tid att även sätta dit en vinstboll………Jakten fortsätter med om möjligt ännu högre intensitet. Bara 25 sekunder efter Otterns kvitteringsboll åker händerna så när i luften igen………Bina dar på ett vasst skott mot kassen från mitt i slottet, men den tar rakt i magen på en hemmaförsvarare på väg in mot mål. Så i den 16:e minuten är det rena rama eldöverfallet mot Stanstadburen, där både Ottern två gånger om och Simo frestar på med riktiga projektiler mot mål och där det bara är ren och skär otur att bolluslingen inte går in! 16:20 sprintar Fridh sig loss och kommer fri mot Stanstadmålet från vänsterkanten, men hennes avslut trycks ut av målvakten på något vis vid närmsta stolpen, puh………..16:26 åker en hemmaspelare ut på 2 minuter för obstruktion, när hon inte hänger med i svängarna. Nu har tjejerna skaffat sig ett drömläge att ta ledningen i matchen. Detta tredje powerplay från Malmhaugs håll i matchen är lagets bästa, men tyvärr får man ändå inte dit bollen. I de allra sista skälvande sekunderna av matchen är faktiskt Stanstad framme och oroar med sitt första ordnade anfall i rödgökarnas försvarszon i denna den 3:e perioden. Men man får inte till något riktigt avslut, även om man har ett svepande skott någon halvmeter utanför Erikas stolpe som bäst, där dock Erika var med på noterna om den gått närmare mål. 5-5 och dags för förlängning. Förlängningen blir ingen längre historia…….för efter endast 26 sekunders spel sitter segerbollen i hemmalagets kasse, ditförpassad av Fridh. Efter att ha fått en fin lång framspelning från Lillfi längs med höger sargkant, sprintar Fridh ifrån sin back och helt fri lägger hon in bollen mellan benen på målvakten. Ett iskallt avslut!!

Vi har fått se en härlig vändning av tjejerna under den sista perioden! En period som man dominerade eftertryckligt under samtliga 20 minuter.Här visade tjejerna vilken nivå man kan spela på, vilket man också visat periodvis tidigare i år. Ännu väntar vi dock på en 100% fullträff över 60 minuter i en och samma match. Men, tveklöst var det en verkligt stark prestation av Malmhaugs damer att vända på steken mot ett hemmastarkt Stanstad, som definitivt var det bästa laget som man mött hittills i serien. Det här var en härlig boost för självförtroendet, efter en del tunga poängtapp under tidigare matcher, där man även då förtjänat ett bättre öde. Nästa match för vårt härliga damlag går av stapeln torsdagen den 24 november klockan 20:00 på ”himmaplan” när serieledande IBK Lund Elit kommer på besök i kulladals sporthall. Kan det bli mer inspirerande? När dessutom formen verkar vara i stigande hos rödgökarna, så ska det bli väldigt spännande att se hur man tar sig an matchen mot de spelskickliga seriefavoriterna från Lund.

Dagens gök Josefin Karlsson. Jossan gjorde en riktig kanonmatch idag! Förutom ett stenhårt och fläckfritt defensivt jobb, briljerade den gode Jossan med ett flertal offensiva utflykter, som verkligen satte myror i huvudet på motståndarna. Just Jossans förmåga att blixtsnabbt vända en egen brytning till en offensiv fördel, är en egenskap som få backar har. Hennes speed och tuffhet firade stora triumfer idag mot Stanstad. Detta var helt klart Jossans bästa match hittills i Malmhugs tröja, även om hon även tidigare gjort många finfina insatser.