Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Förlust med mersmak mot Röke i serieepilogen!
2017-03-05 22:22

Det blev förlust med 3-6 i säsongens sista match på hemmaplan mot Röke. Ett otroligt effektivt och kontrastarkt Röke, som dessutom hade en gigant i målet i form av Emelie Persson! En av seriens absolut främsta bollmotare. Det har hon bevisat i så väl bortamatchen mot Röke, men inte minst i söndagens avslutande seriematch i Kulladals sporthall. Malmhaug bombarderade stundtals Rökemålet fullständigt med skott på skott, men den fenomenala Emelie stod pall och släppte bara in 3 skott av totalt 43 hon fick emot sig! Totalt slöt skottstatistiken 43-22 i Malmhaugfavör. Tyvärr fick tjejerna lida för en lite för ”mesigt” genomförd 1:a period, där man också straffades stenhårt av strålande kontringsspel från gästerna sida. För efter första 20 stod det nämligen 1-4 på tavlan, sedan Röke visat upp en imponerande effektivitet, trots att denna period rent spelmässigt var en jämn sådan. Resterande 40 minuterna tillhörde mer eller mindre Malmhaug. Men, som så många gånger tidigare under säsongen, inte minst då före jul, lyckas man inte omsätta stort spelövertag och överlägsen skottstatistik till ett vinnande koncept.

Period 1 Matchen börjar helt jämnt och lite försiktigt mellan lagen. Efter 5:13 får DD matchens första feta möjlighet när hon på ett fint pass från Fridh, helt plötsligt befinner sig helt fri mot målvakten. Målis glider ut och avvärjer, men det hela mynnar till sist ut i ett frislag helt nära mål, som blir resultatlöst. Knappa minuten senare snor Röke åt sig bollen. För vår del är det ”sämsta” tänkbara spelare som är bolltjuven, nämligen kontringsspecialist nr 1: Anna Gunnarsson. Hon sprintar loss in på vår planhalva och kommer i läge snett in ifrån vänster mot målet. Väl framme i slottet, hänger hon upp 0-1 i bortre krysset bakom Johanna. Tid 6:05. Det där kan hon göra i sömnen om det behövs…….7:16 är Röke på gång igen när en fin långboll från eget försvar når en ensamstående forward framför Johanna. Men den här gången är det Johannas tur att visa sig på styva linan, för hon glider snabbt ut och avvärjer backhandavslutet på ett resolut vis. Efter 8:28 sitter så kvitteringen till 1-1. Detta efter en lång fin anfallssekvens av Rödgökarna, där Emmy serverar ett snyggt pass in till Fridh framför mål. Hennes första direktskott klaras av målis, men på returen är hon chanslös, när Fridhan hänger in bollen i tom kasse. Bara dryga minuten senare kommer Röke i en patenterad omställning i 3 mot 2 läge där det går undan. Anna Gunnarsson serverar en anfallskollega ett fint diagonalpass i sidled mot Johannas vänstra stolpe, som direktskjuts upp i ribban och ut! Bara sekunderna efteråt, efter 10:49, svarar Rödgökarnamed en giftig motkontring där Emmy kommer i ett fint läge på vänsterkanten. Hennes höga avslut är det heller inget fel på, men Rökeskeeper gör en storfin parad med handen uppåt bortre krysset. 12:47 in på matchen får Röke ett frislag rakt framifrån i höga slottet, som man effektivt utnyttjar. Ett lite längre sidledspass från Anna Gunnarsson öppnar nämligen upp en gata, som en Andrea Zalas effektivt utnyttjar när hon drar dit bollen högt till vänster om Johanna. Knappa minuten senare är det dags igen för domarna att flöjta för mål. Även denna gång är det ett ”typiskt Rökemål” vi får i nacken………..En effektiv bollstöld av bortalaget när vi är på väg framåt, öppnar upp för en kontring. Blixtsnabbt ställer Röke om med 3 spelare inblandade. Från bollstöld till mål går det inte ens 5 sekunder! För två snabba diagonalpass är det som behövs innan det rasslar till bakom Johanna intill vänster stolpe. 1-3 och nu har Röke satt sig tillrätta i förarsätet……………Ett lägeMalmhaug ju hade ju tänkt inneha……...Resten av perioden kommer Rödgökarna mer och mer för varje minut. Men trots många fina intentioner och fina långa anfallskombinationer, så krigar Rökes försvar på bra framför sin burfantom. Och det som inte försvaret klarar ut, ja, det tar ju Emelie Persson hand om allra längst bak. Vassaste chansen skapas när DD kommer in i anfallszon i full karriär och serverar bollen på silverfat snett inåt bakåt till Emmy. Hon i sin tur avlossar en riktig kanon, men här gör Rökes hjälte nr 1 en fantomräddning med handen ända nere vid vänster stolprot. Här hade man ju redan noterat mål………Mitt i all offensiv framåt, blir vi istället återigen straffade av mycket effektiva Röke. För efter 18:15 drar Cajsa Engdahl dit ett hårt vinkelskott från höger, nästintill sargen från mitt på vår planhalva, och så har vi utökad ledning för bortalaget med 1-4. Resterande delen av perioden rinner ut tämligen händelselös. Vi har fått se prov på precis vad vi egentligen visste skulle komma. Nämligen ett hypervasst omställningsspel från Rökes sida. Något som vi tyvärr inte riktigt lyckats stoppa så här långt. Men rent spelmässigt och chansmässigt har det varit jämnt skägg mellan lagen. Såklart satt man och önskade att vi själva skulle satt ett par baljor till och dessutom varit lite tuffare i att stoppa Rökes omställningsspel. Men, å andra sidan är det 40 minuter kvar att försöka rätta till saker och ting……….

Period 2 Rödgökarna inleder den andra perioden i flygande fläng och parkerar sig direkt i anfallszon, där flera fina anfall och små giftiga avslut avlöser varandra. Men, tyvärr ingen målkänning……….Efter 4:25 åker Röke på en 2-minutare för slag. Efterföljande PP är helt okey och här skapas ett par riktigt vassa möjligheter. Men återigen strider Röke på som galärslavar framför sin burväktare och lyckas med tur och skicklighet klara ut 2 minuters konstant press mot målet. I 8:e minuten har vi verkligen Röke i brygga med flera vassa skott och små instick, där endast ett flertal kvalificerade parader från fröken Persson i buren räddar Röke ifrån baklängesmål. Efter 9:44 åker Simo och Maja Gustavsson i Röke på en dubbelutvisning för hårt spel sinsemellan. En utvisning som man tyckte kanske skulle öppna upp lite mera ytor för några av våra vindsnabba forwards. Men icke sa Nicke………..Istället ställer ett litet felpass på mittplan till det för oss. För efter 10:39 slår de lömska kontringsspecialisterna från Göingebygden till igen! För då kommer duon Sofia Eliasson och Ellen Grane i ett 2 mot 1 läge på vår planhalva. Pass av Sofia och pang upp i nättaket av en skoningslös Ellen! 1-5 på resultattavlan och nu är det rejäl uppförsbacke för tjejerna i rött………..Men, vi trogna fans vet också av gammal hävd att våra tjejer aldrig viker ner sig och ännu återstår ju nästan halva matchen att försöka åstadkomma en förändring. I minut 13 och 14 är det återigenbara Malmhaug för hela pengen i Rökes zon och bortalaget får återigen förlita sig på sin burfantom mellan stolparna, som stundtals ensam klarar att stå emot en intensiv kanonad från Rödgökarna! Men, till sist håller det inte längre, för efter 13:54 trycker Ottern in en backhand till 2-5 precis framför Rökes bur, sedan målis först klarat ett vasst närskott från Dimma. Resten av perioden trummar tjejerna envetet på och skapar många lägen och ”nästanlägen”. 16:47 är spelat när Bina fyller på finfint framåt och får bollen i ett bra läge med fritt skottfält mot mål. Men tyvärr smiter hennes skott precis utanför vänster stolpe. 18:18 är det ytterst nära igen när Dimma kommer i full fart in i zon på vänsterkanten. Men, hennes avslutande dragskott tar stenhårt på målvaktens mask. Periodens sista högkaratiga chans har Korre som avsändare, när hon efter fantastiskt fina anfallskombinationer med alla i femman inblandade, kommer i läge och avlossar ett backskott, som en skymd målis räddar tursamt med insidan av låret! Vi har fått oss till livs en andra period där Rödgökarna steppat upp sig rejält. Tjejerna spelar nu snabbare och står också upp mycket bättre fysiskt Man har stundtals ett markant bollinnehav, inte minst under de avslutande 10 minuterna avperioden, vilket också skottstatistiken på 14-6 vittnar om. Men, detta till trots, slutar perioden 1-1. Det är bara att fortsätta med det offensiva spelet, men med en höjning av effektiviteten framför mål. Ett nog så klurigt spel att gå i land med, eftersom man hela tiden känner sig livrädd för Rökes vassa omställningsspel, som ständigt lurar i vassen…………..

Period 3 Återigen börjar Rödgökarna på högsta oktanhalt och får också den ”dröminledning” på perioden som man så väl behöver! Ett snabbt anfall direkt efter första tekning mynnar nämligen ut i att Emmy rundar kassen och sticker in bollen framför kassen i exakt rätt ögonblick. Där möter DD med en direktskarv in lågt bakom målvakten efter endast 24 sekunders spel! 3-5 på tavlan och en direkt energiboost för laget……..Nu ska det bli intressant att följa resterande del av matchen…….. 4:00 är spelat när det är Malmhaug som gör en ”Röke special”. En bollstöld av Simo ger laget nämligen 2 mot 1 läge, där just Simo och Otternkommer farande mot en ensam Rökeback. Simo väljer att avsluta själva från nära håll till höger om målvakten. Målis gör en fin armparad och bollen far istället ut mot Ottern, som precis när hon ska stöta in den, hinns upp av en hemspringande Rökespelare, och så går avslutet bredvid det övergivna målet…………5:49 är det istället Röke som visar hur man ska avsluta en kontring på mest effektiva sätt. Då sätter nämligen Ellen Grane skickligt dit 3-6 ur ett inte helt lätt läge ur ganska svår vänster vinkel. En bra prestation! Resten av perioden stavas MALMHAUG med stora bokstäver! Man befinner sig nämligen till 90 % i Rökes zon och surrar runt. Men, Röke försvarar sig fint och får oss allt som oftast att ta ganska svåra beslut, även om Rödgökarna skapar massor av lägen att göra mål! I alla fall tillräckligt för att kunna gå i fatt rent målmässigt. Men, längst bak står (sitter) som tidigare nämnts Emelie Persson i Rökemålet, som gör en av de absolut svettigaste matcherna jag sett en målvakt prestera i år! Trycket är konstant mot Röke nu och här följer en lite odyssé av farligheter som tjejerna radade upp: 7:24, bollstöld DD nära mål, men hennes backhandavslut räddas skickligt av keepern. 7:56, kanonskott av Simo, men målvakten slänger sig raklång och gör en fantastisk enhandsräddning nere vid vänster stolprot. 10:09, soloraid av Jossan, som utmynnar i ett kanonläge rakt framifrån, men skottet tar i sista stund på ett Rökeben och går utanför kassen. 11:52, kommer firma Ottern & Simo farande in i anfallszon, där Ottern spelar bollen i sidled och Simo drar på ett vasst skott, som målvakten mycket skickligt klarar trots sidledsförflyttning. 14:21,jättemöjlighet där målis både klarar ett första kanonskott från Jossan och dessutom även returen från Ottern. Otroligt bra målvaktsspel! 15:13,Emmy igenom till vänster, men en härlig benparad av målis. 15:47 långboll av Ottern, som friställer Elin, som i sin tur direktskjuter mot mål. Men förgäves, återigen en kalasräddning av matchens absolut skinande ljus! 17:27 är Fridh på gång rejält precis framför kassen. Men, hennes dubbla avslut avstyrs ännu en gång av Emelie Persson, som har stängt butiken för dagen…………………19:13 drar Simo på ett långskott med gott om trafik framför Rökes bur. I sista stund får målis upp händerna och lyckas styra bollen upp på nättaket på målet och det blir det sista av värde som händer i matchen.

Ridån går ned både för denna match och även för hela säsongen i och med slutsignalen. Sista perioden dominerar vi i princip totalt! Tjejerna vinner bl a skottstatistiken med förkrossande 20-5! Det viktigaste av allt misslyckas man tyvärr lite för ofta med idag, nämligen att sätta dit bolluslingen i mål! Det är ju trots allt det som räknas till slut………..Jag tycker att trots förlusten med 3-6, att tjejerna avslutar årets seriespel på ett positivt sätt idag. Åtminstone under period 2 och 3. Vi lyfter på hatten och gratulerar Röke till segern idag. Ett synnerligen effektivt lag, som förutom att sätta dit 6 baljor framåt på 22 skott mot mål, även lyckas hålla så pass tätt som endast 3 insläppta mål bakåt, trots att man får 43 skott emot den egna kassen! Starkt jobbat! Till sist vill jag också passa på att berömma domarna, Björn Grahn & Jürgen Neuenhofen, som gör en utmärkt match idag! Följsamma och tillåtande på precis rätt nivå. Riktigt bra dagsverke, ”gubbar”!

Så slutar då våra röda hjältinnor i Malmhaug till sist på en 7:e plats i tabellen. Säkert en liten skuffelse i jämförelse med vad man hade räknat med på förhand. Detta har ju varit en säsong som verkligen pendlat mellan högt och lågt. Redan tidigt på försäsongen spelade lagetstundtals rent sensationellt bra innebandy, vilket bl a ledde till en fin slutseger i Höllvikens försäsongs cup Pre Season Challenge. Personligen tror jag att man där någonstans blev sin egen värsta fiende och invaggades i en skön Törnrosasömn inför seriestarten. På något vis trodde man kanske att allt skulle liksom gå som på räls nu………………Alla vet vi ju hur serien i själva verket inleddes; oavgjort mot Munka Ljungby på bortaplan följdes så av hemmaförlust mot Engelholm. Därefter rullade det på. Flertalet av höstens matcher dominerades rent spelmässigt sett klart av tjejerna, men något gjorde att kuggarna inte alltid ville passa in. Och när man summerade höstens matcher så låg laget precis på rätt sida om kvalstrecket med ett fåtal poäng tillgodo för att inneha denna position. Men, så efter juluppehållet lossnade det helt plötsligt även med målskyttet framåt och man fann en vinnande melodi. Bl a har målsnittet per match framåt höjts från 4,4 mål framåt före jul, till 6,0 mål efter jul. Vilket ju i sig är en markant skillnad. En annan sak som också förbättrats rejält är utdelningen i powerplay. Före jul gjorde vi mål i ett enda ynka powerplay! Efter jul har den totala utdelningen legat på finfina 31% (mål i 9 fall av 29). Nu stänger vi alltså igen säsongen 2016-2017 och kan alltså se tillbaka på ett år med våra härliga hjältinnor, som vecka ut och vecka in alltid försöker spela en positiv och offensivt inriktad innebandy. Kort sagt en innebandy som det är kul att som åskådare följa. Årets höjdpunkt måste väl trots allt vara segern i Höllviken Pre Season Challenge, där man stod som slutsegrare, efter att inte minst i slutspelt, på ett oerhört övertygande vis vunnit över riktigt bra lag. En annan höjdare under säsongen var den gemensamma festen med en härlig blandning av tjejerna i laget, ledare och diverse övriga fans och anhängare. Faktum är ju att detta blev faktiskt startskottet till lagets remarkabla uppryckning under senare delen av säsongen. Det är inte utan att man redan ser med spänning fram emot nästa säsong. Om truppen får bli intakt, så finns här redan en färdig produkt, som med lite förfinande här och där utan tvekan ska kunna slåss om de ädlare placeringarna kommande år. Tack för i år till alla er som följt laget i vått och torrt runt om i vårt vackra Skåneland! På gensyn – som dansken säger………………

Dagens gökar Dagens blomsterkvast gick till Ottern. Ett riktigt bra val av juryn! Ottern har under en lång period sett vass ut och har i takt med att laget spelat bättre och bättre, även själva höjt sin egen nivå markant. Ottern har ju en verktygslåda som innehåller det mesta. Hon är i egen hög person både en vass avslutare och framspelare, med diverse sköna ingredienser som hon är beredd att plocka fram efter behov. Men idag tycker jag att vi får passa på att lyfta på hatten för HELA LAGET. Förutom en lite klen första period, så var resten av matchen på den nivå vi vant oss att se laget spela på sistone. Faktum är att dagens förlust var årets största med 3 mål i nacken! Vilket ju inte minst vittnar om att vi varit i högsta grad med och haft möjligheter att vinna även de matcher där det till slut blivit förluster. Den avslutande gesten från laget med lite ”skönt” godisregn, som tack till fansen för årets säsong, var bara helt i linje med vad detta crazy gäng kan förväntas företa sig………………..