Malmhaug IBF
-EN KLUBB FÖR ALLA-

Sorti ur DM för damerna
2016-11-29 18:05

Det var med spänning man bänkade sig för att följa åttondelsfinalen i DM mot Stanstad. Ett Stanstad som vi nyligen mött på bortagolv i serien. Då var rödgökarna nere i brygga och låg under med 1-4, men lyckades efter en magisk avslutning vända och vinna med 5-4 i sudden. Jag håller med Korre, som i ”inför matchen intervjun” tyckte att Stanstad var det bästa laget man mött i år. Man förfogar över seriens absolut vassaste offensiv med ett par riktigt vassa snipers och formligen öser in mål. Så det var sannerligen ingen lätt uppgift som väntade damerna i Malmhaug.

Period 1 Inledningsvis var det Stanstad som hade mest bollinnehav i en lite försiktig matchstart. Efter 2:24 var Malmhaug framme för första gången och oroade, när Hassel drog iväg ett farligt skott längs golvet,som Simo styrde strax utanför bortakassen. 4:34 var spelade när Bina fick uppsöka syndabåset 2 minuter för slag. 33 sekunder senare låg 0-1 bollen bakom Erika, sedan Stanstad rullat runt bra i sitt PP och avslutat vasst från högerkanten med en boll rakt upp i nättaket. Efter 8:09 skickade Simo iväg ett lurigt droppskott, som målvakten halvklarade och bara sekunderna senare frestade Bina på med ett riktigt bra dragskott från mitt i slottet, men Stanstads keeper var vaken räddade bra med masken. 11:09 kom Stansad farande och från ett friläge strax till vänster om Erika, avslutade en bortaforward dessbättre över målet. 22 sekunder senare är det kvitterat i kulladals sporthall. Tilly kommer fram i ett bra läge och skjuter ett lågt skott som målis räddar med höger arm, men på returen är Ottern på hugget och trycker dit 1-1. 12:15 visar klockan när ett härligt hemmaanfall avslutas med att Hanna C serverar ett perfekt pass till Özil, som i sin tur drar på ett riktigt tungt skott, som Stanstads utmärkta keeper med stor möda lyckas tippa över målet. Bara sekunderna senare har Stanstad iscensatt en vass kontring och efter 12:34 sitter 1-2 uppe i Erikas högra kryss, ditförpassat av Anna Lindell efter ett riktigt fint diagonalt dragskott från höger vinkel i vår zon. 14:55 åker en lirare i blått ut för slag, efter en ful eftersläng mot Jossan efter avblåst spel. Malmhaugs PP är tyvärr precis som på senare tid lite för omständligt och det blir på tok för få avslutslägen. Men med bara en ynka sekund kvar innan bortalaget blir fulltaligt, får Lillfi helt felträff på bollen och missar tom kasse bara någon meter från mål. Där var det mer än nära mål………Första periodens sista farlighet tillhör också Malmhaug när Emmy efter en soloriad från egen zon bryter in från högerkanten. Men hennes avslutande skott smiter någon decimeter utanför bortre stolpen. Vi har fått oss till livs en jämn första period, där rödgökarna stått upp bra. Man har haft klart flest avslut på mål, men som så ofta tidigare under denna säsong, färre bollar i mål jämfört med motståndarna……….Stanstad har visat upp sin skicklighet och effektivitet framåt, vilket inte kom som någon större överraskning precis. Vi har att se fram emot en spännande och oviss fortsättning.

Period 2 Första farligheten i andra perioden skapas av Malmhaug när Emmy skickar iväg ett giftigt dragskott från låga slottet, men målvakten gör en riktigt bra räddning här. Efter 1:50 åker Hanna C ut på 2 minuter för slag. Här visar Stanstad återigen klass i sitt PP när man efter 3:18 utökar sin ledning till 1-3. Spelaren framför vårt mål glider ut och möter ett parallellpass in i boxen med ett direktskott som följd. Tyvärr hänger tjejerna i rött inte riktigt med i sitt försvarsarbete här, utan tappar bort målskytten. Knappa 1,5 minut senare är tjejerna i blått ofina nog att utöka ledningen till 1-4. Efter att Malmhaug själva varit uppe i anfall och tryckt på, bryter en Stanstadback och skickar upp en långboll på ständigt kontringssugna Anna Lindell. Passet är perfekt upp mellan våra backar och helt fri med Erika visar Anna Lindell sin klass genom att runda Erika och lägga dit bollen i maskorna. Nu börjar det se pyrt ut…….Men snart får vi förnyat hopp när Simo vaket bryter ett pass längs med vänster sargkant från en Stanstadback. Med bollen under kontroll sprintar Simo loss och från vänster vinkel 5-6 meter från mål hänger hon upp bollen uppåt bortre krysset. Snyggt! 6:02 är spelade och vi har alltså 2-4 på resultattavlan. Nu får vi se en riktigt bra sekvens i matchen från Malmhaug, som påminner lite om upphämtningen i seriematchen helt nyligen. Efter 6:34 är det snubblande nära ytterligare reducering när Emmy serverar ett härligt pass till Ottern, som tyvärr inte får någon riktig träff på bollen helt nära mål, utan den smiter strax utanför stolpen istället. Men bara 26 sekunder senare är rödgökarna riktigt på G igen! Efter bra tryck i Stanstads zon avslutas ett långt anfall med att Özil skjuter in 3-4 från central position framför mål, efter utmärkt förarabete och pass från Hanna C. 7:00 har klockan tickat fram och matchen är nu helt öppen igen……Tyvärr drar vi på oss en utvisning efter 8:52, när Ottern åker ut för trängning. Den utvisningen dock lite som en skänk från domarhåll…….Efter 10:29 drar Stanstad ett skott i stolpen och med ynka 1 sekund(!) kvar i sitt powerplay straffar de blåklädda damerna från Tiffany Perssons hemort oss återigen i sitt övertalsspel. Vi står själva och sover på ett inslag från kanten och tappar bort markering på en bortalirare i bra läge framför mål. Pang säger det och så har Stanstad utökat till 3-5. 12:55 åker en spelare i bortalaget ut 2 minuter för slag. Tyvärr är vårt efterföljande PP rätt förutsägbart och fortfarande för långsamt, så vi lyckas inte få till något som nämnvärt oroade våra gäster. Efter 17:02 blir Erika påsprungen lite oförskyllt av en Stanstadlirare och får tyvärr bryta matchen. Detta sedan hon fått ont i sin tidigare opererade högerfot. Så, det är bara för Carro att dra på sig masken helt ouppvärmd och hoppa in i holken. 17.22 in på perioden skapar tjejerna en fin dubbelchans när först Emmy skjuter ett skott som målis halvräddar med masken och där Tilly är framme och drar returen strax över ribban. 17:55 spelat stiger temperaturen lite igen hos Malmhaugs fans. Hanna C drar på ett vinkelskott från höger. Kicki har snabbt intagit en position framför mål och styr vaket in bollen bakom Stanstads målis. 4-5 och vi flåsar återigen lite närmare i nacken på gästerna. Periodens sista replik blir dock Stanstads, när man smäcker dit 4-6 efter 19:09. Stanstads forward jobbar på stenhårt djupt nere i vår zon i vänster sarghörn. Man snor sonika åt sig bollen, skickar in ett bra pass snett inåt i banan, där ett direktskott ställer Carro helt. Inte den avslutning av perioden vi behövde precis………..Vi har sett en intensiv andra period med 7 mål totalt. 3 för Malmhaug och 4 för Stanstad. Malmhaug har haft något mera bollinnehav, medan Stanstad visat upp sin sedvanliga effektivitet när chanserna har dykt upp. 4-6 totalt känns absolut som det går att vända på i sista perioden.

Period 3 I den sista perioden får vi så inledningsvis se Malmhaugs bästa del i matchen, vilken inte så lite påminner om upphämtningen på bortaplan mot Stanstad. Rödgökarna trycker på rejält och kommer i förnyade attacker hela tiden. Här är ett axplock av möjligheter: efter bara 32 sekunders spel får vi se ett flygande anfall mellan Nico-Emmy-Ottern, där den sistnämnda är ytterst nära att skarva in ett hårt pass från Emmy i bortaburen. 2:47 spelat frestar Özil på från nära håll, men Stanstads sista utpost gör en fin reflexräddning med masken. Stanstadsticker emellan med en sylvass kontring efter 5:39, men Carro är vaken och avvärjer den farligheten. Direkt på denna chans kontrar Emmy på egen hand och avslutar en fantastisk soloraid med ett skott i ribbansunderkant! 5-6 hänger vekligen i luften nu…….6:17 in på perioden blir vi så frälsta. En härlig snabb omställning avslutas med att Ottern spelar ut ett perfekt pass till Kicki på vänsterkanten på väg framåt i anfallszon, som iskallt skickar in bollen lågt i målvaktens bortre hörn. Så var det återigen bara 1 mål upp…….Från mitten av perioden får vi se ett mera böljande spel när Stanstad börjar hämta sig från hemmatrycket under de inledande 10-12 minuterna. 12:56 är spelat när Simo kör lite slalom mellan blå spelare och avslutar vasst strax utanför vänster stolpe. Inte långt borta där inte……..15:26 är spelat när från ingenstans matchens lirare, Anna Lindell, återigen presenterar sig, när hon från friläge framför mål lägger in bollen bakom Carro. 5-7 och nu känns det riktigt tungt faktiskt. Bara 16 sekunder senare går rullgardinen i princip ner helt, när Stanstad utökar till 5-8. En rätt så ofarlig långboll missas tyvärr helt i vårt försvar och en Stanstadforward får fritt utrymme från vänster vinkel och drar utan pardon dit bollen på insidan av stolpen. Nu tar Bats& Valle timeout. Resterande del av tiden plockar man ut Carro och satsar allt framåt med en spelare extra på banan, när det låter sig göras. Direkt skapar Rödgökarna en jätttefin möjlighet genom Lillfi, men tyvärr får hon inte riktig träff precis framför målet, utan målvakten avvärjer simmandes på golvet. Istället är det Stanstad som definitivt sätter punkt för matchen när man skickar in ett lobbskott i kryssetbakom Carro efter 18:48.

Vi lyfter på hatten och gratulerar Stanstad till avancemanget i DM! Man visar som vanligt med sitt snabba spel och offensiva inställning hur målfarliga man är. Själva ser det ut som vanligt för rödgökarna den här säsongen hittills. Man blandar och ger. Vi får se stunder med helt briljanta idéer och härligt spel, men också en del svagheter emellanåt. En detalj som jag tycker man måste kika på är powerplayspelet, som har gått helt i stå. Det är ju en oerhört viktig detalj, som utan tvekan kan avgöra jämna matcher. Här känns det som det måste till någon form av förändring. Sedan hade det ju inte varit fel om det fanns någon eller några varianter att ta till vid frislag närmre mål. Här känns det också som det finns mera att hämta. På tal om powerplay kan man ju bara se på facit från dagens match. Stanstad har 3 PP och gör mål i samtliga! Sedan är det ju så att vi idag fattas ett par av våra absolut målmässigt farligaste spelare, men truppen är ju bred i år, så då får ju andra chansen att träda fram, vilket också en hel del gjorde riktigt bra. Matchen i sig levde ju i allra högsta grad fram tills att det bara återstod knappt 5 minuter. Nästa framträdande för våra stolta favoritdamer i rött är nu på lördag den 3 december klockan 16:00 på bortagolv mot Röke. En av årets absolut största utmaningar. Det känns trots den något motiga inledningen på säsongen som att det är små, små detaljer som skiljer oss från att ha ”höstat in” betydligt flera poäng än hittills. Det sägs ju att det är i motvind som draken lyfter, så låt oss hoppas att tjejerna får till en riktig fullträff mot Röke. Det är långt ifrån omöjligt!

Dagens rödgök Hanna Carlsson. Som ny för året har Hanna redan hunnit med en hel del helgjutna matcher i den röda tröjan. Men dagens mot Stanstad var utan tvekan den bästa hittills! Man kan inte annat än älska Hannas spelstil, som är tuff och uppoffrande för laget. Hon är något så ovanligt som fysisk även när hon har bollen. Den gode Hanna tar sig in och ut ur krångliga situationer och satsar alltid max av sig själv. Hon har också ett fint spelsinne och tittar alltid upp och levererar bollen vidare till medspelare i bättre lägen än hon själva har. Hanna är en spelare som aldrig står still, utan jobbar hårt både framåt och bakåt. Hon representerar helt enkelt en spelartyp, som alla lag har behov av!