-EN KLUBB FÖR ALLA-

Tung hemmaförlust mot Engelholm
2016-10-09 17:32
Emmy Nilsson #41 stod för en stark insats trots förlusten.

Det var två poängtörstande lag, som drabbade samman i Kulladals Sporthall på lördagseftermiddagen, för att försöka ta sina första fullpoängare. Engelholm förlorade premiären hemma mot Stanstad,medan vi själva ju spelade oavgjort borta mot Munka Ljungby efter en rätt märklig match med domarna som huvudrollsinnehavare.

Period 1 Det blev en minst sagt fartfylld och innehållsrik inledning på matchen. Efter endast ynka 9 (!) sekunders spel, befann sig Emmy helt fri med Engelholms målvakt, men en häpen Emmy sköt direkt i magen på målisen. 1:40  var spelade när Madde avslutade vasst från högerkanten, men återigen var Engelhloms målvakt på hugget och gjorde en fin benparad. Tyvärr för vår del skulle vi få många ytterligare bevis på att just Engelholms målvakt hade en riktig kanondag och var genomgående sitt lags klart bästa spelare………1:59 visade klockan när vi åkte på en kalldusch efter bolltapp en bit in på motståndarens planhalva. Med många spelare på väg framåt tappade vi defensiv styrka och en Engelholmslirare fick fritt fram att vandra in på vår planhalva. Inte ens när hon närmades sig vårt mål såg man någon riktig ansats att gå mot henne och vips så låg 0-1 bakom Erika i buren. Bara halvminuten senare var man beredd att notera en kvittering från rötts sida, men efter ett fint uppbyggt anfall av vår första line, så missade precis Fridh bollen när hon ska stöta in den vid målvaktens vänstra stolpe. 6:29 är spelade när rödgökarna åker på nästa käftsmäll. Då dubblar nämligen töserna från ”Lergökstan” sin målskörd genom ett långskott, som tycks smita in lite lättvindigt. Usch, usch, nu är det uppförsbacke! Men spelmässigt ser det ändå lovande ut. Vi har mycket bättre fart på vårt passningsspel i jämförelse med i premiären mot Munka och som vanligt i år är vi det bollförande laget. 8:19 in på matchen avslutar DD med ett direktskott i slottet efter fint diagonalpass från Emmy, men bortalagets burväktare visar sig åter på styva linan och gör en förträfflig parad. Bara sekunderna senare är det Emmys tur att fresta på mot Engelholms bur, men åter är Engelholms sista utpost med på noterna och gör en kvalificerad räddning. I vår iver att gå för en reducering sticker då och då bortalaget upp i vassa omställningar, men på det stora hela är det rött som dirigerar och speciellt när trion Emmy-DD-Fridh är inne och valsar runt i anfallszon. Men det gäller ju att omsätta chanserna i mål också och hittills är det som förgjort. Andra delen av första perioden tilltog vårt tryck och vi skapade verkligen tillräckligt för att göra mål: 11:19 DD bryter in från högerkanten, men målvakten sträcker ut och klarar avslutet. 13:27 Fridh direktskarvar en boll precis över ribban från mitt i slottet på parallellpass från vänsterkanten av Emmy. 17:11 Simo sprintar iväg från egen zon, drar sin back och skjuter ett lågt lurigt skott från högervinkel mot bortre stolpen, men återigen gör Engelholms målvakt en kanonräddning. 19:03 Fridh lägger ett snabbt inslag till DD när Engelholm byter, men tyvärr missar hon i sin tur bollen precis framför öppen kasse.  Vi har alltså 0-2 på tavlan efter första perioden. Knappast ett resultat som speglar matchbilden i sig. Men man vinner inga matcher på enbart bollinnehav, antal målchanser eller övertag i skottstatistik. Den lille runda tingesten på 23 gram med 26 hål i ska ju som bekant in i nätmaskorna också!

Period 2 1:31 in på andra akten får vi äntligen till det! Mitt i anfallszon invid vänster sargkant serverar Nicko ett snabbt pass inåt i banan till Ottern som lika snabbt drar iväg ett överraskande skott, som sitter perfekt lågt ner invid vänster stolpe. 1-2 och nu är vi förhoppningsvis på G rejält! Det blir istället Engelholm som skapar nästa farlighet när man efter 3:07 drar iväg ett farligt vinkelskott från vänster efter en fin omställning med många spelare inblandade. Men Erika gör en strongparad och avvärjer. Vi vänder spelet direkt och vår kontring är sylvass. Bollen går som på ett snöre mellan DD, Fridh och Emmy. I den ordningen. Men Emmy stöter avslutningsvis bollen precis bredvid den överspelade målvaktens högra stolpe. Det grinar oss verkligen i ansiktet nu. Är det bara oflyt, eller……? Efter 4:18 drar så Ottern ett klockrent dragskott i ribban (!) 5 meter från mål efter ett härligt iscensatt anfall med många inblandade hemmaspelare. Visarna stannar på 8:59 när vi får ett gyllene kvitteringsläge, när bortalaget åker på en utvisning för slag på Jossan. Efterföljande PP är bra med hög passningsintensitet, där rödgökarna inväntar bästa optimala läge för avslut. Vi får oss också ett par bra avslut till livs, men inget i mål. 13:28 skapar Engelholm sin farligaste möjlighet hittills i perioden. Vi tappar bollen bakom mål och det bäddar för ett instick framför Erika, men som tur är drar Engelholmstjejen, som går på direktavslut, bollen över målet. 15:05 är spelade när Tilly får uppsöka utvisningsbåset för fasthållning. Det skulle visa sig bli kostsamt……För 16:31 visar uret när 1-3 bollen är förpassad in bakom Erika. Ett något snöpligt mål, men en bra prestation av målskytten. Periodens sista stora farlighet kommer efter 17:41 när Emmy lägger ett snabbt inslag, som Fridh möter med ett direktskott, som Engelholms utmärkta bollmotare får på axeln utan att ha en aning om det! Vi har då sannerligen inte Fru Fortuna med oss idag…..Två perioder är spelade och det lyser 1-3 på tavlan. Naturligtvis borde vi redan i detta läge ha omsatt både vårt bollförande spel och antal målchanser betydligt bättre. Men, vi har fortfarande 20 minuter på oss att rätta till saker och ting.

Period 3 Bats&Valle gör lite förändringar inför sista perioden. Man byter målvakt och sätter in Caroline och går ner på två formationer. Redan efter 39 sekunders spel sitter så reduceringen till 2-3. DD håller sig vaket framme och stöter in bollen med en backhand efter att Emmy elegant avväpnat en Engelholmsback i anfallszon och serverat henne bollen. Devisen om att man är som mest sårbar efter att man gjort mål, besannades direkt. Det vitskrudade bortalaget kontrade nämligen farligt och skickade ett avslut upp mot Bäckströms högra kryss efter 55 sekunder av slutperioden, men Bäckis fällde ut ”spaden” och parerade elegant. 1:25 är spelade när Tilly får ett fint läge mitt i slottet. Avslutet är inte så tokigt heller, men bortakeepern gör en bra räddning med masken. I 4:e minuten får vi skåda ett solonummer av Denice. Den gode DD tar bollen lågt ner i vår egen försvarszon och ”åker slalom” över hela banan igenom Engelholms hela lag och avslutar med ett vinkelskott från vänster strax utanför buren. En härlig aktion! 5:09 är spelade när Engelholm åter slår till. En ”skitboll” in mitten på vår planhalva avslutas med en backhand av en Engelholmsspelare, som inte ser så farlig ut. Men bolluslingen glider med knapp styrfart in vid Bäckishögra stolpe. Pust………2-4 och åter är uppförsbacken något brantare igen. Men det skulle komma en snabb replik! På pass från Lillfi tar sig Emmy framåt in i anfallszon, drar en spelare och skjuter ett rejält dragskott intill målis vänstra stolpe. Tid 5:23 och vi är på allvar med i jakten igen! 8:35 går rullgardinen nedåt lite ytterligare ….Efter ett långt uppspel på vår vänsterkant kommer en bortaforwards före vår back och ur mycket dålig vinkel drar hon på ett rejält dragskott, som sitter klockrent upp i bortre krysset. Ett mycket snyggt mål, som tydligen helt överraskar Bäckis i buren. 9:26  är spelade när en bortatjej får uppsöka botbänken i 2 minuter för slag. Återigen är vårt PP helt okey. Vi har ett par bra avslut, även om man önskade att vi kanske pumpade på med ännu flera skott. 14:09 in på slutperioden är det dags för ny reducering igen av våra stolta hemmatjejer. HH kommer i läge och skjuter ett lågt backskott ett par decimeter över golvet. Simo har tagit plats framför buren och elegant direktstyr hon bollen i mål med ryggen mot detsamma. Ett urläckert mål, som bara riktiga virtuoser klarar av att göra. Sedan länge har ju Simo skämt bort oss med spektakulära mål. Så detta kom inte som någon större överraskning…….4-5 och vi kan förvänta oss en riktigt spännande avslutning. Efter 17:42 hoppar Bäckisut i båset och vi chansar med 6 mot 5 spel. Efter 18:02 åker Lillfi på en helt riktig utvisning för hands, då hon stoppar en långboll på väg mot vårt övergivna mål. Nu känns det riktigt besvärligt för damerna i rött……..Men, det finns en vilja av stål att försöka komma igen i matchen hos hemmatjejerna. Bara 35 sekunder in på boxplay har vi nämligen tillskansat oss en straff! Detta efter en fantastiskt uppoffrande forechecking från Fridh, som snor bollen från en Engelholmsback och bryter in framför mål, men hakas upp i skottögonblicket. Emmy tar hand om straffen – och som hon gör det! På domarnas signal sätter hon högsta fart mot mål och skjuter helt sonika in 5-5 med ett skott några meter från mål utan några krusiduller. Det är sällan eller aldrig man ser den typen av straffar i innebandy………Vad som därefter händer tål att diskuteras. Vi har alltså en situation att Engelholm fortfarande har powerplay, eftersom vi har Lillfi kvar i utvisningsbåset. Direkt efter avslag är vi som arga bålgetingar och går 100% för ett avgörande 6-5 mål, trots att vi är en spelare kort på banan! Vi är långt uppe i Engelholms zon och jagar och tappar folk hemåt. Engelholm kan då tämligen enkelt ta sig in i vår zon och spela bollen vidare till en friställd spelare, som enkelt sätter dit 5-6 bakom en chanslös Bäckström. Tid 19:25. Bats&Valle tar timeout. Tekningen vinns per omgående och snabbt och lätt hoppar Bäckis återigen ut och vi spelar 6 mot 5 igen i akt och mening att lyfta in långa bollar mot mål. Tyvärr blir det några pass för mycket innan vi försöker med en långboll, som då fastnar på vägen framåt. Det hela leder istället till att Engelholm definitivt punkterar matchen genom att i sin tur skicka fram ett långt pass, som en lycklig bortaforward lägger in i vårt övergivna mål. 5-7 och ridå!

Först och främst tack till båda lagen för underhållningen. Det var onekligen värt entrén för oss på läktaren, även om jag tror att herrarna i respektive bås kanske tyckte att det var lite väl ”underhållande”emellanåt! Hur sammanfattar man då en sådan här match för egen del? Ja, 5 mål framåt bör och ska såklart ge poäng på hemmaplan i de flesta fall. Sedan släpper vi in alldeles för enkla och många mål bakåt. Siffran 7 är inte godkänt oavsett vad det beror på. Det positiva är att vi som lag skapar många heta lägen och rent tempomässigt var det en klar uppryckning i jämförelse med premiären mot Munka Ljungby. En liten analys är nog på sin plats, om hur vi bättre balanserar offensiven och defensiven som lag betraktat. För vi kan inte fortsätta att åka på för enkla omställningar, när vi ligger på med vårt lag framåt. Det blir för dyrbart. Idag är det bara att lyfta på hatten och gratulera Engelholm, som lyckades reda ut det här och vinna matchen. Nästa match för våra röda hjältinnor är kommande lördag den 15/10 klockan 17:10 på bortaplan i Vipeholmshallen i Lund mot IBK Lund. Vi hoppas att en bra träningsvecka i benen ska kunna ge tjejerna ytterligare vad de behöver för att äntligen kunna bärga en fullpoängare.

Matchens Gök Emmy Nilsson. Emmy slet oförtröttligt matchen igenom och låg med sin spelintelligens bakom massor offensivt. Både med egna avslut och med delikata framspelningar till lagkamrater. Hennes straff var magnifik och enkel, men ovanlig i sitt slag! Inte minst med bakgrund av det utsatta läge laget befann sig i då.